35 år i kvenfolkets tjeneste

Norske Kveners forbund – Ruijan Kvääniliitto (Nkf-Rk) ble stiftet 4. desember 1987. Utgangspunktet var behovet for å få grunnfestet kveners kulturelle og språklige rettigheter som etnisk minoritet. Bak initiativet sto ildsjeler som selv hadde personlige opplevelser, og erfaringer med byråkratiet og politikere i spørsmål om dette.

Svenska Tornedalingars Riksforbund – Tornionlaaksolaiset (STR-T) ble stiftet i 1881, og var en stor inspirasjon for etableringen av Nkf. Også de hadde vært utsatt for en assimileringspolitikk og sentral maktutøvelse som hindret bruk av eget språk, meänkieli, og muligheten til å hegne om og utvikle egen kultur. Samarbeidet med de på svensk side spilte en viktig rolle i bevisstgjøringen rundt språklige og kulturelle forhold og behov, og var avgjørende for starten på den kvenske organiseringen i Norge.

Forbundets trettifem års dag feires i Kiruna sammen med vårt søsterfolk på samarbeidsmøte. Leder i Nkf-Rk, Kai Petter Johansen, og nestleder i STR-T og leder i lokal avdelingen Svenske Kväner – Lantanaiset Kiruna, Terje Raattamaa, er enige om samarbeidet over grensen fremdeles er en stor inspirasjon for arbeidet. De slår fast at det fortsatt er behov for å bedre vilkårene for språk og rettigheter, og et enda sterkere samarbeid på tvers av riksgrensene kan skape økt engasjement og flere språkarenaer. Organisasjonene vil bygge opp samholdet, få frem den egenartede kulturen som strekker seg lang tid tilbake, og også gi hverandre økt motivasjon til å jobbe videre for en positiv utvikling.

Ler mer om etableringen av forbundet i Egil W. Sundelin sin artikkel Norske kveners forbund/Ruijan Kveeniliitto fra idé til virkelighet.

Her er Nestleder i STR-T og lokallagsleder i Svenske kväner – Lantalaiset Kiruna, Terje Raattamaa, og leder av Norske kveners forbund, Kai Petter Johansen, avbildet på Torget i Kiruna under helgens samarbeidsmøte.