Kvääniteatteri trer inn i tiden

I helgen hadde Kvääniteatteri stiftelsesmøte og urpremiere på Näkymätön kansa – Det usynlige folket, teaterets første forestilling. Det at Kvääniteatteri nå trer inn i tiden er en stor milepæl i arbeidet med revitaliseringen av kvensk språk og kultur. Det blir en ny og åpen arena for kvensk språk og kultur å blomstre på.

“… på teater kan vårt språk bli forstått av de som ikke hører, og vår kultur kan oppleves av de som ikke ser oss.” sier Kai Petter Johansen, leder i Norske kveners forbund i sin tale etter premieren.  

Kvenforbundet har lenge arbeidet for etableringen av et kvensk teater, og vi vil fortsette å støtte opp om teateret som en viktig arena for å utvikle, synliggjøre og oppleve kvensk språk og kultur. Sentrale personer i forbundet har vært med å gi fødselshjelp gjennom deltaksele i interimsstyret, med Torbjørn Naimak, leder i Tromsø kvenforening, som styreleder, og Hilja Huru, tidligere leder i Nkf – Rk, som styremedlem. Samtidig som vi nå takker det avtredende interimsstyret sender vi våre hilsninger til det nye styret, og ønsker dem lykkyä tykö!  

Forestillingen Näkymätön kansa – Det usynlige folket skal turneere i Troms og Finnmark og tar også turen til Nasjonalteateret i Oslo, se turneprogrammet her.

Blomster utleveres til stående applaus og jubel. Foto: Privat. 

F.v. Teatersjef, regisør og manusforfatter Frank Jørstad, medforfatter Teodor Janson, styremedlem for Alta kommune i Kvääniteatteri og 1. vara i Nkf – Rk Rune Sundelin, og leder i Nkf-Rk Kai Petter Johansen.  Foto: Haukur J. Gunnarson.