Kvenfolkets dag 2018

Kvenfolkets dag – Kväänikansan päivä – feires årlig den 16. mars. Norske Kveners forbund – Ruijan Kveeniliitto markerer dagen med forskjellige arrangementer rundt i landet.

Vadsø 15. Mars

Nord-Varanger kvenforening markerer dagen ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Kvelden  åpnes ved Otto Strand, varaordfører i Vadsø kommune. Deretter ønsker Ivar Johnsen fra Norske kveners forbund/Kveeniliitto velkommen før fremføring av forestillingen «Brev fra Elmine» med Katharine Jakola, Egil Hellesø og Trygg Jakola. Forestillingen handler om Elmine Harila, født Enbuske som på 1800-tallet reiste fra Pello i Tornedalen til Ruija og bosatte seg i Vestre Jakobselv.
Utstilling om Varangerhus og Ingermanland er også åpne. Salg av kaffe og kaker. Markeringen skjer i samarbeid med Nord-Varanger kvenforening.

Vadsø museum, klokken 18:00

Tana 16. Mars

Tana kvenforening skal ha en pratekveld på Elvekanten spiseri, Tana bru. Det blir oppfriskning i det som har blitt gått gjennom på kvenskkurs og sosialt samvær.

Porsanger 16. Mars

Norske kvener – Lakselv markerer Kvenfolkets dag på Porsanger bibliotek klokka 11.00 – 14.00. Der skal det være kåseri ved Arvid Petterson og servering av kaffe og kaker.

Alta 15.-16. og 18. Mars
Kvenske kulturdager

Kvensk filmkveld

Alta Kvenforening tyvstarter feiringen med en kvensk filmkveld med visning av filmen «20 år på kvenske vinger» på Aurora kino den 15. mars klokken 18:45.  Anstein Mikkelsen og Arvid Petterson som har laget filmen forteller.

Inngang: 100 kr (kontanter).

Utstillingsåpning

I Alta feires Kvenfolkets dag med avduking av tjæremilemodell og miniutstilling om tjærebrenning og kvenenes historie i Alta. Det blir lett servering og musikalske innslag med kvensk inspirasjon. Innlegg ved blant andre Alta Kvenforening/Alattion Kvääniseura, Statnett og Nord-Troms Museum. På Alta Museum  World Heritage Rock Art Centre 16. mars klokken 19:00.

Statsministerens besøk

Statsminister Erna Solberg vil være tilstede på Kvenfolkets dag. Her er programmet for hennes besøk på Alta museum.

Kl. 17.00 – 17.20               Om museet, verdensarv og kort om Altas øvrige historie v/direktør

Harriet Hagan og konservator Hans Christian Søborg

Kl. 17.20 – 17.35               Om tjæremiler og  modellen v/konservator Hans Christian Søborg

Kl. 17.35 – 17.50               Kvenforeningen og kvenforbundet samtaler med statsministeren

Kl. 17:50                            Fotografering foran flagget med statsministeren, alle er velkommen til å være med på bildet!

Kl. 18.00                            Statsministeren hilser til Kvenfolket og åpner Kvenfolkets dag

Kvensk Gudstjeneste

I Elvebakken kirke klokken 11 vil det være Gudstjeneste med Thor Øines som synger kvenske salmer

og tekstlesning på kvensk. Kirkekaffe etterpå.

Kvænangen 16.Mars
Miriam Paulsen skal ha på seg Kvænangens første ferdigsydde kvendrakt. Her forstatt under arbeid med hjelp fra Marit Nilsen (fra venstre), Anne-Gerd Jonassen og Toril Paulsen til høyre. FOTO: Anne Mari Rahkonen Berg.

Kvænangen Qven og sjøsamisk forening følger opp tradisjonen og besøker alle avdelinger på Gargo syke -og aldershjem med kaffe -og kakeservering.  I år skal de også overrekke flagg til Gargo og barnehagene.  Den første kvendrakt sydd i Kvænangen vi også bli vist for første gang under besøket på Gargo. Oppmøte på Gargo klokken 11.

Tromsø 16. Mars

Tromsø kvenforening arrangerer et konsert med Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen. De spiller kvenske og finske sanger. Duoen har samlet inn musikk fra grensekommunen Sør-Varanger. Her møtes norsk, finsk, sjøsamisk, skoltesamisk og russisk kultur. Dette resulterte i utgivelsen av en CD – Til Pasviks pris.

Hålogaland teater 20:30-22:30

Billetter: https://viseklubbenspelt.hoopla.no/sales/beddari-nilsen

Oslo 16. Mars

Kven Østlandet inviterer til feiring  klokken 17:00 i Sangerhallen.    På programmet står det taler ved Tove Karoline Knudsen og fra Norsk Skogfinsk museum. Det vil også være musikkinnslag ved Sinikka Langeland. Inngang 100 kr.

Lyngenferga 16. Mars

Nord-Troms museum inviterer på kvensk fergetur på lyngenferga. Dette blir en unik fergeopplevese med masse liv og rør ombord. På programmet står blant annet kvneske fortellinger, språkkurs, konkuransser og loddtrekning, barneaktivititeter og kvensk musikk i form av oppdreden og allsang. Det er gratis å være med på ferga hvis man setter igjen bilen. Les mer om programmet og fergetider her: http://www.ntrm.no/Aktuelt/Bli-med-paa-kvenferga-paa-kvenfolkets-dag-16.mars

Flagg 

Mange kommuner og privatpersoner har bestilt det nye kvenske flagget og vi håper at mange vil heise den for å markere Kvenfolkets dag, noe de står fritt til å gjøre.