Kvener på sporet – slektsforskning med RK-NKF og Slekt og Data

Harald Lindbach viser rundt i magasinene på stasarkivet i Tromsø. Øyvind Servio Larsen (til høyre) følger med. Foto: Alf E. Hansen

Mange oppdager sine kvenske røtter gjennom slektsforskning og NKF får mange henvendelser fra nykvener. Norske Kveners forbund har samarbeid med Slekt og data, som er en organisasjon for slektsforskning og slektshistorie. Formålet med dette er å lage møteplasser for medlemmer som er interessert i slektsforskning. Samarbeidsavtalen ble inngått høsten 2015 og siden da har det blitt arrangert en slektsforskningstur til Tornedalen og et seminar-helg i Tromsø. I 2019 planlegges det tur til finsk og svensk side av Tornedalen.

Seminaret «Kvenske slekter» ble avholdt i september 2017  i regi av NKF-RK, Slekt og Data og Statsarkivet med 36 deltakere. Øyvind Servio Larsen var en av dem. Han syns foredragene var bra.

-Særlig Harald Lindback sin presentasjon om kvenene som kom til Nord-Troms var interessant. Det var nyttig å treffe andre som driver med slektsgransking med vekt på kvenene, sier Larsen som har slekten sin i Nord-Troms med aner fra Finland.

-Fra Nord-Troms snakker en ofte om de tre stammers møte. Så min slekt er et resultat av en møte mellom ulike etnisiteter. Jeg har for øvrig tatt en dna-test som antyder at jeg er av 70% finske aner. Min rene farslinje ser ut til å gå til område litt sør for Oulu i Finland, forteller han.

En hobby en kan ha lenge

Larsen ble interessert i temaet da han fikk lese om hva andre i hans slekt hadde funnet frem til og begynte selv å undersøke i ulike kilder, som digitalarkivet. Etter hvert ble han mer nysgjerrig og dette ble til en hobby som han tror han kommer til å ha lenge. Nå sitter han i samarbeidsstyre mellom Slekt og Data og NKF og er med å planlegge flere arrangementer i framtiden.

På spørsmål om hva som fasinerer mennesker med slektsforskning svarer Larsen:

-Det har vel noe med at en har et behov for å finne ut hvor ens aner kommer fra. Ikke bare finne navn på slektninger, men også finne ut av bosted og lokalhistorien. Det er litt arbeid med å finne de rette anene, nå en leter tilbake i tid og da vil en gjerne finne ut mest mulig om deres liv.

 

Rapport fra seminaret kan du lese her:

Seminarrapport Kvenske slekter 22.-24. september 2017

Hvis du er interessert i slektsforskning og NKF:s aktiviteter tilknyttet det, kan du ta kontakt med Trygg Jakola på trygg@kvener.no