Vever sammen tradisjoner og generasjoner

– Det blir veldig spennende å få vise fram den kvenske kulturen i Kvænangen, sier lokallagsleder i Kvænangen Qven og sjøsamiske forening Anne Gerd Jonassen som er vertsforening for Kvenforbundets samarbeidsleir med STR-Ts lokallag i Kiruna.

Forbundet har et mangeårig samarbeid med STR-T og har de siste årene hatt faste kulturtreff med Svenska kväner – lantalaiset i Kiruna. Denne gangen gleder vi oss stort til å ta de imot som våre egne gjester.

På årets program har vi blant annet møte med Lankarulla, som er en kvensk husflidsgruppe i Kvænangen. Vi skal bli kjent med hvordan nettverket bevarer, utvikler og formidler den kvenske håndverkstradisjonen. I tillegg til å bli invitert rundt bordet med lankarulla vil de ha utsalg av egne produkter.

– Jeg gleder meg til å få høre om både gamle og nye tradisjoner som de fra Sverige har kunnskap om.

Jonassen står bak den populære Facebook-gruppen Käsityö – kvensk husflid med over 1600 medlemmer. Hun synes det er spennende å jobbe med både gamle og nye tradisjoner fra vår rike kulturarv.

– Gruppen viser hvor stor interessen har blitt særlig blant yngre generasjoner. Det er kjempeartig at folk stiller spørsmål, deler ideer og viser hva de har funnet og laget. Det er fint å ha en plattform hvor vi kan inspirere hverandre og sammen utvikle og ta med oss kulturen, avslutter Jonassen.

Tradisjonelle teknikker skaper nytt design hos Lankarulla!