Kvenene har fått sitt felles flagg!

Kvenenes felles flagg

Norske kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto har valgt å anerkjenne et felles flagg for kvenene i Norge – på forslag fra Kvenlandsforbundet. Ett flagg eget har lenge vært ønsket av kvenene, spesielt på 16. mars – Kvenfolkets dag. Leder i Norske Kveners Forbund Hilja Huru  mener dette viser at det kvenske folket står samlet enn noen gang.

–          For kvenene har det å enes om felles markeringsdag, 16. mars og nå et felles flagg vært en viktig prosess. Jeg er glad vi kan feire Norges nasjonaldag med en gladnyhet som det kvenske folket i Norge og de kvenske organisasjonene, NKF og Kvenlandsforbundet, står samlet bak.

Det sier Hilja Huru, som er leder i Norske Kveners Forbund, som med 1000 medlemmer i ryggen, representerer den største organisasjonen for kvenene i Norge. I samarbeid med Kvenlandsforbundet jobber forbundet nå med produksjon av flagget, slik at alle kvener kan få flagget til det kvenske folkets viktige markeringer.

Om flagget

Flagget er designet av Bengt Johansson-Kyrö fra Jukkasjärvi utenfor Kiruna i Nord-Sverige og brukes allerede av Kiruna kommune som flagg for kvenene på den felles markeringsdagen – 16. mars.

På en mørkeblå bakgrunn ligger en solblomst (aurinkonkukka) som er funnet på en rekke gjenstander i det kvenske området i Sverige og Finland. (Norrboten og Tornedalen).- Eksempler på slike gjenstander skal ha vært jakthorn, vevstoler, båter m.m.

Man vil om ikke lenge kunne bestille flagget via Norske Kveners Forbund og andre leverandører i Norge.

 

Om flaggets opprinnelse i Sverige:

http://www.nsd.se/nyheter/?articleid=4927893