Invitasjon til slektsforskertur i Tornedalen/Lappland

I 2016 arrangerte Slekt og Data Nord og Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto slektforskertur langs Tornedalen. Tilbakemeldingene fra de ca. 40 deltagerne var udelt positive, og vi har fått en rekke henvendelser med spørsmål om å arrangere en ny tur.

Det er derfor med glede vi kan invitere medlemmer av Slekt og Data, Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto og Landslaget for lokalhistorie til en ny tur langs Tornedalen og til Rovaniemi. Vi vektlegger å få til et program som skal gi deltagerne ny kunnskap om våre aner/slektninger som bodde i Tornedalen og finsk Lappland og om tilflyttingen til Troms og Finnmark på 1700 og 1800-tallet. Sammenlignet med turen i 2016 har vi utvidet reisen med ytterligere en dag. Turen skjer med moderne turistbuss fra Arctic Tours og har start fra Tromsø og Alta. Bussene møtes i Palojoensuu hvor deltagerne som kommer fra Tromsø bytter til hovedbussen fra Alta. Turen fortsetter så i felles buss. Det vil være mulig å komme på bussen på Vollan og i Kautokeino

Foreløpig program:

14.8. onsdag

 • kl 8.00 Avreise Tromsø (Prostneset) og ll 9.00 avreise Alta (Løkkveien).
 • Ankomst Rovaniemi med middag og overnatting.

15.8. torsdag

Rovaniemi bibliotek fra kl. 10.00

 • Foredrag av Matti Enbuske: «De som reiste fra Finland og Sverige til Ruija sist på 1700- og på 1800-tallet»
 • Foredrag av Tuomo Korteniemi: «Finsk släktsforskning»
 • Slektforskere fra Rovaniemi er invitert til å delta denne dagen.

Overnatting i Övertorneå.

16.8. fredag

Övertorneå fra kl 10.00

 • Besøk Särkilax kyrka
 • Besøk Aunesgården
 • Nordkalottbiblioteket med omvisning og egen jobbing.
 • Sosialt samvær med slektsforskere fra Matarengi forskarförening

Overnatting i Övertorneå.

17.8. lørdag

Kengis og Tärendö

 • Guiding på «Hembygds- och gruvområdet» i Masugnsbyen ved Ulf Enback, hembygsföreningen.
 • Guiding på hembygdsgården i Tärendö
 • Kengis
 • «Om kulturen och språket i Tornedalen just nu» ved Erling Fredriksson.

Overnatting i Pajala

18.8. søndag

 • Besøk Museumsgården i Muonio
 • Reidar Säärestöniemis museum i Kolari

Hjemreise.

PÅMELDING OG PRIS

Slektsforskerturen er for medlemmer i Slekt og Data, Norske kveners forbund og Landslaget for lokalhistorie.  Først til mølla gjelder.

Pris pr. deltaker blir kr. 7.200,- forutsatt minst 40 deltakere. Inkludert i prisen er overnatting på hotell i dobbeltrom, frokost, lunsj og middag. Tillegg for enkeltrom blir kr. 450,- pr døgnMaksimalt antall deltagere er 50. Turen skjer med moderne turistbuss fra Arctic Tours og har start fra Tromsø og Alta. Det vil også være mulig å komme på bussen på Vollan og i Kautokeino.  Bussene møtes i Palojoensuu hvor deltagerne som kommer fra Tromsø bytter til hovedbussen fra Alta. Turen fortsetter så i felles buss.

Send påmelding innen 25. mars til Pål Sørensen: sorensen.pal@gmail.com med opplysning om navn, adresse, e-postadresse, telefonnummer, hvilken av foreningene du tilhører og evt. matallergier. Oppgi også om enkeltrom ønskes og hvor du vil gå på bussen.

Når påmeldingen er mottatt, vil du motta bekreftelse samt krav om innbetaling av depositum på kr. 1.500,-. Påmeldingen er bindende.  Hele beløpet må være innbetalt innen 17.06.2019.  Gjennom vår turoperatør blir hotell og måltider forhåndsbestilt og er bindende for oss som arrangør. Det er derfor viktig å ha reiseforsikring slik at du kan få refundert innbetalt beløp ved evt. sykdom som forhindrer deg i å gjennomføre turen.

Vennlig hilsen komitéen for turen:

Bente Nordhagen (bente.nordhagen@gmail.com)

Sigbjørn Elvebakken (turtua@gmail.com)

Trygg Jakola (tryggjakola@gmail.com)

Øyvind Larsen (oyserla@gmail.com)

Pål Sørensen(sorensen.pal@gmail.com)