Feiret det kvenske språket i Tromsø

Kveenieenii-foto-ivar-johnsen
KvääniÄänii sang kvenske sanger. Foto: Ivar Johnsen

Den 26. april var det 10 år siden kvensk språk ble anerkjent som eget språk i Norge.

Helga før 26. april gjorde landsstyret i Norske Kveners Forbund/RK vedtak om at den 26. april skal betegnes som Kvensk Språkdag – Kveeniin kielipäivä. Et samlet landsstyre mente at en slik markeringdag vil sette ytterligere fokus på kvensk språk og kan være et flott supplement til Kvenfolkets dag.

På selve dagen var det markering på Tromsø museum. En storslott markering, som var et samarbeid mellom Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto, Vadsø museum-Ruija kvenmuseum, Halti Kvenkultursenter – Haltiin Kväänisentteri og Kainun institutti – Kvensk institutt. Om lag 40 besøkende fant veien til museet denne søndagen.

programmet stod blant annet Anstein Mikkelsens dokumentarfilm «Under en annen himmel», Merethe Kristiansen fra Kvensk institutt holdt kåseri om kvensk språkhistorie, den kvenske sanggruppa KvääniÄänii (kvenske stemmer) fremførte kvenske folketoner og Tove Reibo fra Halti Kvenkultursenter hadde lesestund fra Agnes Eriksens kvenske barnebøker om Spøkelset og stjernegutten – Kummitus ja tähtipoika.

20150426_124238
Lesestund med Tove Reibo. Foto: Lisa Vangen

NRK hadde også fått med seg årets markeringsdag, og skrev blant annet at «kvenenes viktigste kamp videre i revitaliseringsarbeidet er å få språket løftet fra nivå II til nivå III i det Europeiske språkcharteret. Først da blir staten forpliktet til å ivareta det kvenske språket slik som det samiske språket i skolen, media og lignende.

Som minoritetsspråk på nivå II er det kvenske språket prisgitt tilfeldig behandling avhengig av kommunal velvilje. Derfor krever NKF også en helhetlig, statlig handlingsplan slik at man får faste rammer og ressurser rundt kvensk språkarbeid».

På kvenstua i Alta ble dagen også feiret i regi av Alta Kvenforening. Kvenene virker altså ikke dess mer hemmet av Jan Tore Sanners nylige uttalelser om at man ikke engang vurdere heving av kvensk språk på minoritetspråkpakten.

Landsstyret-2015-foto-Heidi-Nilima-Monsen-Ruijan-Kaiku
Enstemmig landsstyre i NKF/RK om å betegne 26. april som Kvensk Språkdag. Foto: Heidi Nilima Monsen/Ruijan Kaiku

Nå venter mange spent på hvordan Finnmark og Troms fylkeskommune skal følge opp sine enstemmige vedtak om å støtte oppgradering av kvensk språk.