Ordfører: – Likestill samisk og kvensk med norsk

Onsdag 31. august arrangerte NRK Sápmi folkemøte på Senter for nordlige folk i Manndalen. Temaet på paneldebatten var næringsliv og arbeidsplasser, likevel havnet man også innom kultur.

Panelet bestod av fylkestingspolitikerne Jan Gunnar Kaino (SV), Håvard Gulliksen (H), John Karlsen (Frp), Kari-Anne Opsal (Ap), Kjell-Sverre Myrvoll (SP) og Roar Sollied (V).

– Jeg blir provosert av å høre på panelet, kom det fra ordføreren i Kåfjord, Bjørn Inge Mo, som satt blant publikum mens panelet diskuterte kultursatsing  i Troms.

– Man snakker om budsjett og kostnader, og at det er lokaldemokratiske saker. Er det en sak for lokaldemokratiet der majoriteten skal bestemme om et lite mindretall skal få bruke sitt språk i forhold til de offentlige myndighetene i den kommunen de bor i? Jeg mener dette handler om menneskeverd!

Mo har tidligere uttalt at han mener at arbeidet med revitalisering av kulturen i Nord-Troms ikke er fullført før det kvenske og finske er med. Denne gangen gjentok han det.

– Jeg mener faktisk at man burde innført en rett, i de tre-flerkulturrelle områdene i Nord-Norge; en rett der både samisk og kvensk ble likestilt med det norske. Det handler om at folks bakrunn og at folks kulturrelle tilhørighet skal bli tatt på alvor og verdsatt.

Se hele paneldebatten her på NRKs nettsider.