Arven fra kamkeramikkfolket

Norske Kveners Forbund ønsker i samarbeid med Varanger museum å vise fram noe av den unike kulturarven som er levende og tilstede i Pasvik og Sør-Varanger: Kam-keramikk, tjærebrenning, tradisjonell musikk og dans, synliggjøring av kvensk og Pasvik-finsk kultur. Vi vil gjennom arrangementet løfte frem, videreformidle og dokumentere immateriell kulturarv fra Pasvikdalen. Arrangementet finner sted under sommeråpningen av Strand museum 25.-26. juni 2016.

https://www.facebook.com/events/1017748248307000/?notif_t=plan_user_associated&notif_id=1465051611645044


Det blir demonstrasjon leiretyper til keramikk, tillaging av keramikk gjenstander, barn/unge får prøve å lage ting av leire. Bål med leiregjenstandene gjøres klar under kyndig veiledning av Olaug Bye Gamnes.

Trygve Beddari med musikere vil spille opp til dans sammen med Pasvikringen.

Det blir bl.a. foredrag, salgsboder, tillaging og salg av tradisjonsmat, riding for barn. Med mer! 

Program med forbehold om endringer:
Lørdag 25. juni
11.00 Museet åpner. Orientering om programmet.
11.15 Trygve Beddari med musikere spiller opp til tradisjonell dans fra Pasvik. Pasvikringen med Inger Johanne Sørensen som leder vil gi danseoppvisning med gamle tradisjonelle danser fra Pasvik.
12.00 Salgsbodene åpnes. Det blir aktive salgsboder med blant annet varmrøyking av innlandsfisk, demonstrasjon av filetering av gjedde og abbor, steking og salg av disse delikatessene. Salg av gjeddekaker m.m. Riding for barn.
12.30 Foredrag om gamle musikkinstrumenter, arven, utvikling og instrumentenes vandring til Pasvik ved Trygve Beddari. Kapellrommet på museet.
13.30 – 16.00 Demonstrasjon leiretyper til keramikk, tillaging av keramikk gjenstander, barn/unge får prøve å lage ting av leire. Bål med leiregjenstandene gjøres klar under kyndig veiledning av Olaug Bye Gamnes. Tenning av bål ca. kl 16.00
14.30 Orientering om kamkeramikk-folket. Kapellrommet på museet.
15.30 Orientering om Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto og forbundets arbeid i kapellrommet på museet. NKF – RK vil også ha stand hele dagen ved salgsbodene.

Søndag 26. juni
Museet åpner kl 11.00
12.00 Salgsbodene åpnes. Det blir aktive salgsboder med blant annet varmrøyking av innlandsfisk, demonstrasjon av filetering av gjedde og abbor, steking og salg av disse delikatessene. Salg av gjeddekaker m.m. Riding for barn.
13.30 Ragnar Dahl viser en filmsnutt om tjærebrenning i Pasvik og forteller om denne tradisjonen. Kapellrommet på museet.
14.30 Keramikkbålene åpnes. Gjenstander som har tålt brenningen vil bli auksjonert bort.

Velkommen!