Kvensk filmkveld i Alta

borealis

Torsdag 10. mars kl. 18.45 er det duket for filmkveld med visning av «The Secret Language» (av Pia Lane og Finn McAlinden) og «Mie Halvan Kotia» (av Ulla Lyttkens og Mona Mörtlund) på Aurora Kino i Alta.

Det er Alta kvenforening/Alattion kveeniseura og Alta filmklubb som inviterer til kvensk filmkveld i forbindelse med Borealis vinterfestival som finner sted i Alta i perioden 3.-13. mars.

”The Secret Language” / Det Hemmelige Språket.

The Secret Language kopiI april 2005 fikk Norge et nytt språk.

I prosessen av at Norge ble en selvstendig stat fikk en hel folkegruppe språket og kulturen tatt fra dem og flere generasjoner ble nødt til å snakke et språk som ikke var deres. Hvorfor skjedde dette? Hva slags følger får det når et helt samfunn ikke kan snakke sitt eget morsmål til sine barn. Hva mister man i denne prosessen og hva har det å si for en persons identitet og selvfølelse?

– Hva skjer når det språket du snakker ikke anerkjennes som et ordentlig språk og språket du snakker på skolen er noen annet enn den du snakker med foreldrene dine? Hva er konsekvensene når morsmålet ditt ikke bare er forbudt, men som også aktivt utslettes?

Dette er hva som skjedde med kvenene! Svært få i Norge vet noe om kvenene trass i at de har befolket de Nordligste fylkene siden 800-tallet og svært få i Norge er klar over at kvensk er en av våre fem offentlige språk.

  • Regissør: Finn Mcalinden
  • Produsent: Arne Dahr
  • Produksjonsår: 2015
  • Opphavsland: Norway
  • Visningsspråk: Kven / Norwegian
  • Lengde: 45 minutt

 

”Mie Halvan Kotia”

Den eldre tornedalskvinnen Linnea har hatt slag og bor på eldrehjem i Stockholm. Hun har glemt sitt svenske språk og snakker nå bare morsmålet meänkieli. Hun er fortvilt, for ingen forstår hva hun sier. ”Mie halvan kotia” – ”Jeg vil hjem”. Men så begynner Ingela å jobbe på hjemmet …

  • Svensk novellefilm 2009, 30 min.
  • Svensk og meänkieli tale. Engelsk tekst.
  • Manus og regi: Mona Mörtlund.
  • Produsent: Tornedalen Media AB