Opettele kväänin kieltä

Vil du gjøre deg selv svært attraktiv i arbeidsmarkedet? Lær deg kvensk!

Har du bakgrunn fra barnehage, jobber i skolen, eller drømmer om å bli kvensk journalist? Eller kan tenke deg en lederjobb hvor du kan fremme kvensk språk og kultur, som på språksentrene som nå kommer på plass ett for ett? Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto arbeider for stadig bedre kvensktilbud på alle samfunnsområder, og når stillingene blir utlyst kan kanskje akkurat du stå klar som rette kandidat!

Årsstudiet i kvensk på UiT – Norges arktiske universitet anbefales sterkt og du vil lære den skriftlige varianten som er nærmest din dialekt i tillegg til kjennskap til de to andre skriftlige variantene. Kan du lite kvensk fra før anbefales emnet KVE-0100 Innføring i kvensk språk (10 stp). Merk! Forskrift om opptak til høgre utdanning gir unntak fra kravet om generell studiekompetanse, se §3-5  “… gjeld søkjarar som har finsk eller kvensk tilknyting, etter nærmare reglar fastsette av institusjonen.”

Men som en rolig start kan du høre gjennom dette koselige introkurset i kvensk laget av Kvensk Institutt og bruke Storfjord språksenter sitt fraseverktøy.

Er du ikke helt klar for studier og samlinger på universitetet kan et kurs i ett av lokallagene være flott og sosial start, eller du kan være med på en av språkkafeene lokallaget arrangerer. Ta kontakt med ditt nærmeste lokallag for å få informasjon om eventuelle språkkurs eller språkkafeer. (Og er du ennå ikke medlem, meld deg inn her! Som nytt medlem får du en velkomstgave. Og et halvt år abonnement på Ruijan Kaiku, ta kontakt med kundesenteret: https://www.ruijan-kaiku.no/kundeservice/ )

Det finnes stadig flere gode verktøy som hjelper deg med å lære, skrive og lese kvensk. Den beste kvenske ordboken som finnes i dag er nettordboken http://sanat.oahpa.no og Eira Søderholms Kvensk grammatikk er åpent tilgjengelig her.

Når man lærer et språk eller vil holde det ved like må man selvsagt få mulighet til snakke språket og høre det. Finn noen i ditt lokalmiljø som snakker kvensk, besøk en språkkafe, ring en onkel eller søster eller bestemor, eller rett og slett snakk med og for deg selv. Som student på UiT vil du få din egen mentor du kan praktisere kvensk med. Den kvenske avisa legger stadig ut saker med kvensk tale. Flere og flere radiosnutter fra NRKs arkiv er tilgjengelig hos NRK Kveeni.  I Sverige er det flere ukentlige sendinger på meänkieli (kvensk i Sverige) og i deres nettradio kan vi kvener lytte gjenkjennende til vårt eget språk på Meänraatio!

Kan du kvensk? Du er herved etterlyst 😉 : https://www.nrk.no/kvensk/etterlyst_-kvenske-sprakmedarbeidere-1.14146382

 

 

For rett til opplæring i kvensk i grunn- og videregående skole, se http://kvener.no/kvenene/rettigheter/.