Et helt busslass leter etter sine kvenske aner i Finland og Sverige


En buss, 4 dager og 49 deltakere. Organisasjonene Slekt og Data og Norske Kveners Forbund arrangerte igjen en sukkes, en spennende slektsforskningstur til «Kvenland». Den første gangen turen ble arrangert var i 2016 når et fult busslass tok turen til Tornedalen for å lete etter sine kvenske aner. I år gikk turen i tillegg til Rovaniemi og Tervola i Nord-Finland. Mange nordmenn med kvenske aner har forfedre fra akkurat disse områdene.

Slektsforskningsgruppa startet turen sin den 14. august fra Tromsø og Alta, bussen kjørte til det nordlige Finlands hovedsted, Rovaniemi. Dagen etter var det allerede fullt program og det ble først holdt tre foredrag på biblioteket i Rovaniemi, på vei til Tornedalen besøkte bussen en liten finsk bygd Tervola og dens flotte gamle kirker. På biblioteket holdt først professor Matti Enbuske foredrag om «De som reiste fra Finland og Sverige til Ruija sist på 1700- og på 1800-tallet», og etterpå fortalte Tuomo Korteniemi om «Finsk slektsforskning» og Sigbjørn Elvebakken om «Kvener I norske kilder på internett».

På fredag 16. august var busslasset framme i Tornedalen der det ble blant annet besøkt hembygdsgård «Aunesgården» og Särkilax-kirke som en lokal vennforening har bygd på gamlemåten. I Nordkalottbiblioteket hadde de kvenske slektsforskerne også muligheten til å bli kjent med den tornedaliske slektsforskningen,  biblioteket visste fram sin utstilling og omfattende arkiv. Det var også god tid til å drive med egen slektsforskning.

På vei hjem hadde busslasset enda litt tid til å høre på da Erling Fredrikson fortalte om «Tornedalsteater, språk og kultur» og å besøke Särestöniemi galleri.