Uutisbreevi kevät 2021 – nyhetsbrev vår 2021

Starten på 2021 har vært langt roligere enn vanlig, men nå ser det heldigvis ut til at tallene for koronasmittede går riktig veg, og at vi snart kan møte andre kvener igjen. Det har likevel skjedd litt av hvert i det kvenske miljøet.

Kväänin uuđenvuođensaarna – kvensk nyttårstale

Året 2021 startet svært positivt for kvenene, da over 24.500 så den kvenske nyttårstalen holdt av leder Kai Petter Johansen på NRK2. Kai Petter har lært seg kvensk som voksen, og holdt talen fullstendig på kvensk. Her kan du lese talen på både kvensk og norsk. Og har du lyst til å se og høre talen, ligger den fortsatt tilgjengelig på NRK nett-TV.

Kai Petter holder kvensk nyttårstale

Kväänikansan päivä – kvenfolkets dag

I år som i fjor, måtte kväänikansan päivä – kvenfolkets dag feires digitalt. Forbundet markerte dagen med en livesending med hilsener fra kvener over hele landet, og ulike kulturelle bidrag.

Høydepunktet dette året var nok statsminister Erna Solbergs hilsen til kvenfolket. Dette er første år statsministeren har markert dagen. Se hilsenen på Facebook-siden til Statsministerens kontor.

Møter våren 2021

Forbundet opplever i større grad at vi blir tatt med på råd i saker som angår kvenene. Dette setter vi stor pris på. Våren 2021 har vi deltatt på møter med blant annet:

  • Kulturrådet
  • Norges institusjon for menneskerettigheter
  • Den norske kirke

Et språk, en kultur, ett folk: Kvensk samarbeidsleir i Kvænangen 19. til 22. august

NKF-RK og Svenska Kväner – Lantalaiset Kiruna (lokallag under Svenska Tornedalingars Riksförbund) planlegger en samarbeidsleir i august 2021. Arrangementet er en videreføring av et tilsvarende arrangement i Kiruna i august 2018.

Arrangementet blir holdt i Kjækan, Sørstraumen i Kvænangen der NKF-RK har sitt kontor i det gamle skolebygget. Bygget har gode fasiliteter for et slikt arrangement og har universell utforming. Det finnes også gode muligheter for hytteleie, camping og plass til campingvogner og -biler i nærområdet.

Program og oversikt over overnattingssteder i området finner du her.

Foto fra arrangementet i Kiruna august 2018.

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum gjenåpner 26. august

I 2018 mottok Varanger museum midler til ombygging av Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. Museet er ansvarsmuseum for kvensk kultur og historie, og skal være et nasjonalt kvensk museum.

I sommer gjenåpner museet med den nye hovedutstillingen «Kohtaaminen jäämeren kans – Møtet med ishavet». Selve åpningsseremonien er 26. august og dagen etter arrangerer museet fagseminaret «Kvensk/norskfinsk kultur og identitet i dag». På grunn av korona er ikke åpningsarrangementet og fagseminaret åpent for alle, men det er lagt opp til aktiviteter utendørs, blant annet markedet Omateko – Selvgjort (26. til 29. august).

Hele arrangementet skal streames, slik at alle interesserte kan få det med seg. Les mer om åpningen av museet her.

Avlyst ungdomsleir i Haparanda og Kvænangen

Ungdomsprosjektet Kolme er et samarbeid mellom finske Karjalazet Nuoret Suomes, svenske Met Nuoret og norske Kvääninuoret. I fjor sommer måtte prosjektet avlyse den planlagte leiren i Kvænangen på grunn av korona, og dessverre ble dette utfallet i år også.

Når det ikke blir mulig å møtes fysisk, har ungdomsorganisasjonene bestemt seg for å skape en digital løsning for å introdusere hverandre og alle andre for den karelske, tornedalske og kvenske kulturen og språket. Gå til Kolmes nettsider for å følge med på utviklingen av dette spennende prosjektet.

Ny medarbeider

1. mai begynte Vilde Christoffersen Walsø i stillingen som web-medarbeider i NKF-RK. Hun er for tiden leder i lokallaget Ruijan kväänit Keski-Norja – Norske kvener Midt-Norge og nestleder i forbundsstyret. Vilde bor i Trondheim, og kommer til å utføre det meste av arbeidet derifra. Hun har ansvar for oppfølging av medlemmer og medlemsregister, nettsida kvener.no og sosiale medier. Send en e-post til vilde@kvener.no hvis du trenger hjelp til noe av dette.

Medlemstall

Forbundet har hatt en svært positiv medlemsutvikling den siste tiden. Ved utgangen av 2020 rundet vi for første gang 1000-tallet med 1030 betalende medlemmer! Så langt i 2021 har 119 nye medlemmer meldt seg inn (per 01. juni), og Tana kvenforening har igjen blitt et lokallag under NKF-RK. Dette gjør at vi kan legge til over 50 medlemmer på dette tallet. Veldig hyggelige tall!

Nytt lokallag i Ytre Oslofjord

Kvenene i Ytre Oslofjord er i gang med å organisere et nytt lokallag. Foreningen har base i Horten, men håper på medlemmer fra hele Ytre Oslofjordområdet. Kontakt Reidar Harju på reidar@kvener.no hvis du vil bli aktiv eller melde deg inn i lokallaget.

Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto ønsker alle våre lokallag og medlemmer god sommer!

Hyvvää kesää!