En ny medarbeider i NKF-RK

Konsulent Tomi Vaara

En ny medarbeider har begynt å jobbe i NKF-RK som konsulent fra og med 1.1.2019. Han er Tomi Vaara og han har kontoret sitt på Varanger Museet i Vadsø.

Mitt navn er Tomi Vaara og jeg har begynt å jobbe som konsulent i NKF-RK. Det er en fast 50% – stilling og kontoret mitt ligger på Varanger Museet i Vadsø. Jeg har ansvar for utadrettet virksomhet og medlemsoppfølging. Jeg jobber for eksempel med Kvener.no nettsida, medlemsregisteret og forskjellige sosiale medier.

Jeg er finsk og har bodd i Norge i 1,5 år. Jeg flyttet til Vadsø høsten 2017 på grunn av praksis, og planla å bli her i 3-4 måneder. Men jeg fant ut at jeg egentlig trivdes å bo ved Ishavet. Naturen her i Varanger er så fin, jeg fikk mange gode venner og fant kjæresten min. Så jeg er fortsatt her i Norge og har ingen plan å flytte bort. Norge og området til Varangerfjorden er hjemmet mitt nå.

I Finland kommer jeg fra Sodankylä. På 1800-tallet flyttet mange finske til Nord-Norge fra Sodankylä området og på grunn av det er det mange folk her i Finnmark som har samme etternavn med meg («Wara» eller «Vara»). Da jeg la merke til det første gang, ble jeg interessert i historien om Varanger. Da hørte jeg også ord «kvensk» første gang. Jeg begynte å bruke mye tid i biblioteket for å lære mer om Varangers historie og kvener, og fikk lyst til å lære mer om dem. I Finland lærer vi ikke om kvener på skolen, så hadde jeg funnet hel nye verden. Det føltes så flott å finne ut at jeg har slektninger her i Nord-Norge.

På grunn av min lyst til å lære mer om kvensk kultur og språk, er jeg veldig glad for at jeg fikk jobb hos Norske Kveners Forbund og kan jobbe med den veldig flotte kulturen og møte folk som lever inne i den kulturen. Jeg jobber også i en 50% stilling på Kvensk Språksenter i Vadsø som formidler, så jeg kan også være med å utvikle både kulturen og språket. I neste uke begynner jeg på grunnkurs i kvensk på universitetet og har planer om å forsette videre etterpå. Jeg føler meg veldig heldig! .

Så hvis dere for eksempel har spørsmål om medlemsregisteret, kan dere gjerne ta kontakt! Jeg er her for dere.

Veldig godt nytt år 2019 og vi sees!

Tomi Vaara
Konsulent
tomi.vaara@kvener.no