Ett språk, en kultur, ett folk!

I helgen ble leiren «Ett språk, en kultur, ett folk» arrangert i Kiruna. Et femtitalls kvener/lantalaiset/tornedalinger har for første gang i historien hatt et felles stort arrangement, der vår felles kultur, historie og språk har stått i sentrum. Mange ulike forelesere har deltatt med ulike emner. For eksempel Kerstin Salomonsson, ordførande i STR-T, Birgitta Rantatalo om revitsliseringsarbetet i Kirunaområdet med fokus på stedsnavn, prof. emeritus Henning Johansson med en historisk betraktning og dokumentering av vår historie, Curt Persson om rasebiologi, Reidun Mellem om vår felles historie over landegrensene, Terje Aronsen med «Kipu», smerte, om fornorskningen. Anders Karlsson om flyttingen av Kiruna, Alf E. Hansen om genuin kvensk byggeskikk, Jan Daleng om rekonstruksjon av tapt historie etter tyskernes brenning av Finnmark og Nord-Troms, samt andre personer og innslag med kvenske filmer, og ulike kulturinnslag. Se full oversikt i programmet her!

Fredagen ble avsluttet med tradisjonell kvensk notdragning, der tre generasjoner deltok. De minste var fra 2,5 år gamle, og ungene stortrivdes. Fangsten av sik og harr ble grillet på bålet på stranden i regnværet. En stor opplevelse!

Responsen fra deltakerne var enormt positive, så alt tyder på at komiteen på fire personer – Gøran Johansson og Søren Fjellborg fra Sverige, samt Jan Daleng og Alf Einar Hansen fra Norge har klart å lage et bra program.

Vi har klart å skape et fundament som vi nå kommer til å bygge videre på. Det blir nye arrangementer i årene som kommer, slik at vi klarer å redde en kultur som to lands regjeringer tidligere, nesten greide å fjerne. Vi håper på forståelse for at vi ønsker at det kulturelle mangfoldet kan føres videre.