Joulupreivi 2016

julekort2016Julebrev fra forbundsstyret.

Kjære alle medlemmer i Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto,

Om noen dager så er vi vel alle klare til å feire jul; enten vi er kvener bosatt i Rafsbotn, Olderdalen, Bærum, ja, over det hele ganske land. Med kvenenes sterke tilknytning til læstadianismen, har jula vært viktig for kvenene. Det var vanlig at det ble arrangert samling i julehøytiden, og innenfor den førstefødte menigheten var det mange som i julehelga reiste til storsamling i Gällivare. Slik er det ikke lenger, også kvenene har tatt i bruk de norske juletradisjonene, men fortsatt er det noen kvenske juletradisjoner igjen, for eksempel joulu-saunaen.

Året 2016 har vært et aktivt år for vår organisasjon. Dette skal lederen komme tilbake til i sin nyttårstale, men vi må vel konstatere at på slutten av året så fikk vi mye å glede oss over. Vår pääsihteri (generalsekretær) foreslo at vi måtte vurdere å sprette champagne-flaska, men som de nøysomme og jordnære kvener vi er, så ble det julebrus i stedet.

Men vi skal ikke slå oss til ro med det vi har fått til. Vi vet at kvensk språk er meget truet, og her må alle stå på. NKF/RK skal følge nøye med Departementets arbeid med den lovede målrettede planen for kvensk språk, og vi skal jobbe videre med å få etablert språkreir i flere barnehager; men det viktigste er at vi alle tar i bruk språket så godt vi kan.

Det har vært flott å registrere at kvensk kultur stadig får flere uttrykksformer. Vi har flere forfattere som er opptatt av sin kvenske bakgrunn, musikere og komponister synliggjør kvensk musikk og museer sørger for å samle inn og synliggjøre den kvensk immaterielle kulturen. Når får vi den første kvenske musikal- eller opera? Eller kanskje heller et kvensk spel som framføres ute?

Da vil vi bare si: Hyvää joulu teille kaikille ja onnelista 2017!

Hilsen

Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto v/Forbundsstyret