Nord-Norge og Ishavet fram til 1909

kjell-gudmund-kjaer-foto-liisa-koivulehto
Forfatter Kjell Gudmund Kjær. Foto: Liisa Koivulehto/Ruijan Kaiku

Tromsø Kvenforening/Tromsan Kveeniyhistys inviterer til foredraget «Nord-Norge og Ishavet fram til 1909. Hvorfor utgjorde kvenene flertallet av nordnorske fangstskippere?» med forfatter Kjell Gudmund Kjær, onsdag 30. november kl. 19:00 på Polarmuseet i Tromsø.

Kjell Gudmund Kjær har tidligere i høst gitt ut boka «Ishavsfarerne 1859─1909». Dette er historien om de hverdagsheltene som hadde Ishavet som arbeidsplass. Den bygger i hovedsak på ishavsfarernes egne beretninger i brev, dagbøker og skipsjournaler. Andre viktige kilder er avisomtaler, seilingslister, tolljournaler og fangst- og forlisrapporter. Kjær dokumenterer omfattende andel kvener i «norsk» ishavsflåte i seilskutetiden for 100 til 150 år siden.

Kjær har studert historie ved Universitetet i Tromsø og er forfatter av en rekke artikler i årbøker og i «Polar Record» som utgis av Cambridge University. Tema i artiklene har vært Ishavet, skip, arktiske ekspedisjoner og fangst.

I dag er Kjær pensjonist med en lang yrkespraksis fra gassbransjen, der han har arbeidet blant annet i Norsk Hydro, senere i Yara Industrials (nå Yara Praxair) med ansvar for medisinsk oksygen, opplæring av personell og gass-sikkerhet.