Sankthansbål i Repokoski

IMG_8911
Illustrasjonsfoto. Foto: Pål Vegard Eriksen

Sametinget har gitt 100 000,- til restaurering av det de karakteriserer som et kvensk kulturminne fra 1772. Pengene strekker imidlertid ikke til, og etter flere avslag fra kulturminnefondet truer eierne nå med å sette fyr på Porsangers kanskje eldste bygning, skriver avisa Ságat.

Hovedproblemet synes å være at Sametinget og Norsk kulturminnefond ikke enes om hvorvidt fjøsbygningen fra 1772 er kvensk eller samisk. Norsk kulturminnefond karakteriserer bygget som samisk, og dermed automatisk fredet etter 100 år, dermed vil de ikke bistå med midler til restaurering; Kulturminnefondet har begrensede økonomiske midler og prioriterer ikke tilskudd til fredede bygninger.

Etter tre avslag truer nå Laila Johansen med å sette fyr på bygget.

– Jeg setter fyr på fjøset. Nå er jeg lei! Vi har holdt på med søknader hit og dit i flere år. Nå er det siste sjanse. Dersom vi ikke får et positivt svar innen mai, da setter jeg fyr på fjøset. Da blir det sankthansbål her oppe i Repokoski, sier Johansen til Ságat.