NRK-bygget i Vadsø blir kvenmuseum

kaisamaliniemi
Avdelingsleder ved Ruija kvenmuseum, Kaisa Maliniemi, kan endelig slippe jubelen løs.

Endelig er det klart! Vadsø museum – Ruija kvenmuseum kan omsider slippe jubelen løs etter at det ble klart at NRK-bygget i Vadsø har blitt solgt til Vadsø kommune til bruk som kvenmuseum, det melder Ruijan Kaiku.

Til den kvenske avisa sa avdelingsleder ved Ruija Kvenmuseum, Kaisa Maliniemi, at dette er en fantastisk nyhet. – Nå kan vi sprette champagnen, jublet hun da nyheten sprakk. Direktør Frans-Arne Stylegar sa at man nå vil forsøke å flytte lokalene så raskt som mulig.

Les også: Glade for vedtakene rundt Ruija kvenmuseum

Ruijan Kaiku presenterer saken slik i sin artikkel:

  • Vadsø kommune har brukt over 20 millioner kroner og nærmere 45 år på å planlegge nytt kvenmuseum.
  • Allerede ved museets etablering i 1971 ble det snakket om behov for nybygg. Flere utkast til et skikkelig kvenmuseum ble bestilt fra og med 1980-tallet.
  • Minst seks planlagte museumsbygg i Vadsø har endt på planleggingsbordet, og det anslås at det er brukt minst 14 millioner kroner på ulike små og store forprosjekter. Pengene har stort sett gått til byggefirmaer, og inkluderer kommuneadministrasjones timebruk.
  • Rådmann Jens Betsi har tidligere anslått at museet har behov for 2000 kvadratmeter gulvareral, og at et godt og framtidsrettet bygg vil koste minst hundre millioner kroner å bygge nytt.

Les også: Endelig nytt museum i Vadsø

Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto gratulerer og ønsker Ruija kvenmuseum lykke til med den spennende tiden som venter!