Gratulerer med 20 årsjubileet!

RK_LIISA-KOIVULEHTO-1024x576
Liisa Koivulehto, mangeårig redaktør i Ruijan Kaiku. Foto: Heidi Nilima Monsen

Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto (NKF/RK) ønsker Ruijan Kaiku til lykke med sitt jubileum.

I 20 år har avisa vært den viktigste kilden til nyheter, informasjon og debatt om det som skjer på det kvenske området. Ruijan Kaiku har vært og er uvurderlig for å holde kvensk språk og kultur levende. For oss som arbeider med kvenske spørsmål, er det også blitt et viktig arkiv. De siste 20 årene med kvensk mobilisering er vel dokumentert. Er det ikke omtalt i Ruijan Kaiku har det neppe skjedd!

Lisa Koivulehto sitt navn kommer man ikke utenom når man snakker om Ruijan Kaiku. Uten hennes innsats ville ikke avisa eksistert i dag. Utrettelig, uten å la seg kue av myndighetenes sulteforing på midler, har hun jobbet for avisa og for det kvenske i to tiår. Det står det mer enn resptekt av. Optimisme etter stortingsmeldingen Mål og Meining som forspeilet økt støtte og midler til ei ukeavis, ble til frustrasjon og skuffelse når stadig nye regjeringer svikter for å innfri dette. Men det skal mere til for å knekke en finlender med karelske røtter!

Les også: Kvensk og finsk formidler feirer 20 år

Les også: Derfor fikk du Ruijan Kaiku i posten

Etter at Altaposten gikk inn som hovedaksjonær har avisa fått en profesjonalitet på eier- og driftssiden som lenge var savnet. En ny medarbeider er på plass, og Heidi Nilima Monsen har allerede etter kort tid vært med på å sette sitt positive preg på produktet.

Veien videre for Ruijan Kaiku vil bli spennende å følge. Medieverden er inne i en kontinuerlig omveltning, og stadig færre leser papiraviser. Dette er en utfordring også for Ruijan Kaiku. Kanskje havner hele nyhetsdelen på nett, og suppleres av et kulturmagasin i papirformat? Kanskje blir det en fusjon med andre medier på Nordkalotten, slik at leserkretsen blir enda større? Mulighetene er mange, men en ting er sikkert, Ruijan Kaiku vil ha livets rett så langt inn i framtiden sp lenge det finnes noen som kaller seg kvener!

Ystävällisin tervheisin

Ruijan Kveeniliitto