Kveeninuoret med musikkvideo

Ollila-har-Hjort-det
Jens Johan Hjort og Nora Ollila i forbindelse med Grunnlovsseilasen 2014. Foto: Pål Eriksen

I disse dager gjøres det innspillinger på en musikkvideo i Tromsø, der Kveeninuoret har fått med seg flere kjente navn på prosjektet «være en kven».

Mange kjenner til Forente Artisters låt «venn», men ingen har ennå sett sluttresultatet av coverversjonen «være en kven». Den skal ifølge avisa iTromsø være klar i romjula. Ordføreren i Tromsø, Jens Johan Hjort, som i forbindelse med prosjektet har vært en del av et kor med blant annet musikkelever fra Kongsbakken videregående skole, sa dette til avisa:

– Det er veldig hyggelig at vi politikere blir invitert til å heie fram både det samiske og det kvenske – og gjerne sammen. Det er to språk og to kulturer som Norge har behandlet dårlig over år. Nå kan vi bidra til å få både språkene og kulturene fram i lyset igjen slik at de tas i bruk. Det er også en viktig bit av Nord-Norge og Tromsøs historie. Videoen er noe folk bør glede seg til å se!

Les også: Gir musikkvideo i romjulsgave

Musikkvideoen kommer som et resultat av en «vill idé» i forbindelse med et kvensk opplysningsprosjekt som Kveeninuoret har gående. Det er leder i KUN, Nora Marie Ollila som beskriver det slik.

– Vi satte i gang med prosjektet og fant mange artister som var interesserte i å være med. Vi skrev en tekst og så gikk vi rett og slett i studio. Det hele utviklet seg til slutt til en vill idé som nå har blitt realisert. Det er veldig artig, sier hun til iTromsø.

Det er ikke bare lokalavisa i byen som har rettet oppmerksomheten mot kvenungdommen, NRK har også postet en video som viser deler av rappen som nevnte Ollila gjør på kvensk, samt et intervju med den andre initiativtakeren, Eskild Johansen.

Sammen har Ollila og Johansen fått med seg et tosifret antall mennesker for å realisere musikkvideoen.

Vi gleder oss til romjula!