Joulupreivi – Julebrev

Downloads1

Av Hilja Huru og Trygg Jakola, leder og nestleder Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto.

Året som har gått har vært et år vi har mistet mange gode mennesker. Det har vært et år med altfor mange begravelser. Allerede i januar kom beskjeden om at vår store forfatter Alf Nilsen-Børsskog hadde gått bort. Så, etter som våren og sommeren gikk kom de sorgtunge beskjedene én etter én: Forfatter Hans Kristian Eriksen, forfatter og hovedperson i filmen «Hjertespråket» Solgunn Hesjevoll, språkaktivist Olaf Beddari, leder for Språktinget Dagny Nanna Olsen og tidligere leder for Tana kvenforening Leif Kristian Sundelin. Lokallaget Kvænangen Qven og sjøsamisk forening har mistet en av de siste kvensktalende, Hartvik Nilsen. Isot ja sepät ihmiset, iso suru. Het kaikki tehthiin niin paljon meiđän kielen ja kultuurin ympäri.

 
Met olima kokenheet kans kultuurin ja oikeuđen menetyksii. På områder som kultur og rettigheter har vi også opplevd tap. Det kvenske kulturminnet Augusthuset, som det har vært kjempet for i mange år, ble revet. I Kvænangen opplever kvenene stadig innskrenkinger av rettigheter og hindres i tradisjonell bruk av naturen. I Porsanger legges DPS ned, det eneste tilbudet innen psykiatrien til kvener.
Mutta vuosi 2014 oli kuitenki parempi ko eđelinen vousi. Men 2014 har også vært et år med viktige milepæler og ny giv for kvenene. 16. mars feiret vi for første gang en felles nasjonal kvensk markeringsdag i Norge, «Kvenfolkets dag». Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto valgte denne datoen fordi for 30 år siden på denne dagen ble Ruijan Kväänit – Pyssyjokilaiset/ Norske Kvæner – Børselv stiftet. Dette var starten på Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto og en organisering av kvenske politikere som kjemper for kvenenes rettigheter, språk og kultur.

 
Se oli paljon aktiviteettii Kveeninmaan ympäri. Det har vært masse aktivitet rundt omkring i Kveenimaa, både innen språk og kultur. Mange lokallag arrangerer jevnlige språkkafeer, blant annet i Lemmijoki og Naavuono. Våre kvenske festivaler Paaskiviikko og Kipparin festivaali ble nok en gang flotte, vellykkede arrangementer. Det samme ble de kvenske kulturdagene arrangert i Lemmijoki i sommer.
For barn har klubben «Juniori» i Pyssijoki blitt en viktig arena for kvensk språk. Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto har hatt gleden av å arrangere kurs i å lese på kvensk for kvenske barn, med fantastiske undervisningsopplegg utarbeidet av Rønnaug Høybakken og Agnes Eriksen. NKF har sammen med Kvensk institutt – Kainun institutti fått midler til kielipesät, språkbad i barnehager.
Oktoperikuussa oli seminaari kainun kielen revitaliseeraamisen ympäri TU-ssa – Ruijan arktinen universiteetissa, Tromssassa. Sanoma oli: Puhu kvääni! Og Nord-Varanger Kvenforening – Varenkin kvääniseura fikk gjennom sine innspill til Finnmarkkommisjonens arbeid sikret kvenske bruksrettigheter i området Varangerhalvøya Øst.

 
Kvenske ungdommer er aktive på en rekke arenaer. Leder for Kveeninuoret Noora Ollila og styremedlem Pål Vegard Eriksen var med på arrangementet Grunnlovseilasen på 17. mai. De samarbeider med andre ungdomsorganisasjoner, både norske, samiske, tornedalske og karelske. Et resultat av samarbeidet er at Kveeninuoret i sommer arrangerte den første meänkieli-kvenske ungdomsleiren i Pajala. Ja nyt het tehđthään uuđen kväänimusikkiviideon. Mens dette skrives ferdigstilles en kvensk musikkvideo med kvenske ungdommer og der også noen kvenske kjendiser deltar.

 
Siste helg i november kunne vi høre og se koret KvääniÄänii synge de vakre kvenske salmene på tv i NRK-sendingen «Salmeboka minutt for minutt». Se oli ihana! I desember åpnet Kveenitupa – Kvenstua i Alta, et kultur- og aktivitetssenter drevet på dugnad av Alta Kvenforening.
Stadig flere instanser viser støtte. Bl.a. har Målungdommen uttalt støtte til språkarbeidet og KrFU har fått kvensk navn. Sametinget, Finnmark og Troms Fylkeskommuner har vedtatt å støtte en heving av kvensk språk til nivå 3 i Minoritetsspråkpakten.
Se oon vielä paljon, mitä met kaikki muutki tehimä. Se oli monta aktivitettii, kursii ja hyvvii ideoita. Ja kaikki oon oikhein tärkkeet! Yhessä met pystymä.

 
Leder for lokallaget Skibotn kvenforum, Oddvar Ørnebakk, skrev i brev til oss tidlig i høst at «Det har liksom begynt å løsne noe for kvenene. Høsten 2014 vil sikkert være et stort merkeår for den kvenske kulturen, tror jeg.» Vi er helt enige med Oddvar. Og høsten har vist at det stemmer. Det har begynt å løsne. Vi vil reise oss igjen.

 

Hyvvää Joulua ja hyvvää uutta vuotta kaikile!