Kvenene med på Grunnlovsseilasen 2014

Kristin Mellem, Nora Marie Ollila, Oda Uhre Aasheim og Åsne Mellem under den siste innspillinga til Kveeninuoret. Foto: Åsne Mellem

I forbindelse med skonnerten «Anna Rodge» sin reise langs Norges kyst fra Hammerfest til Eidsvoll, som en del av markeringen for Grunnlovsjubileet, har Kveeninuoret – Kvensk Ungdomsnettverk tatt del i et filmprosjekt der man skal vise fram deler av den kvenske kulturen på den digitale utstillingen som vises på nettbrett ombord.

Verdens eldste, seilende skonnert, «Anna Rodge», satte seil fra Hammerfest den 14. mai etter å ha gjennomført det første dagsprogrammet her. Kl. 13.00-13.20 var det «Hiljaa Lauluu – Kvensk fortelling og folkemusikk» ved Inger Birkelund og Kristin Mellem som stod på programmet. NRK har foreviget den første dagen av Grunnlovsseilasen på sine hjemmesider, hvor det også ligger mye informasjon om den videre reisen. Imorgen, 15. mai, er det Altas tur! Skuta skal innom 23 havnestasjoner på sin ferd mot Eidsvoll og vil ankomme Tromsø på selveste 17. mai (se anløpshavn og tidspunkt nederst).

Om Grunnlovsseilasen 2014

Følg Grunnlovsseilasen 2014 på facebook

Viser fram kvenene
Kvenene, som er en viktig del av Nord-Norges kultur og historie, skal vises fram blant annet gjennom flere filmsnutter på «Anna Rodge» som en del av Grunnlovsseilasens digitale utstilling. Disse filmsnuttene, som Kveeninuoret – Kvensk Ungdomsnettverk har produsert, vises på nettbrett ombord under hele seilasen. De kvenske ungdommene tok i mot oppgaven med åpne armer:

– Selvsagt måtte vi si ja til denne fantastiske muligheten til å vise fram litt av det kvenske, som jo absolutt har en viktig plass i Norgeshistorien, sier Kveeninuorets leder Nora Marie Ollila om filmprosjektet.

– Kvenene er blitt vant til å bli glemt og tiet bort i historisk sammenheng, så denne muligheten var en fin gest til hele kvenfolket, sier styremedlem Pål Vegard Eriksen.

De kvenske ungdommene har jobbet hardt og under tidspress, men sier de håper dette kan gi tilskuerne en liten smakebit om ikke annet.

 

 Se når skuta ankommer din nærmeste havn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Direkte innmeldingsskjema for medlemskap i NKF/RK |