Finaleklar med oppgave om kvener

 

Eline Loe Rønvik og Olivia Høegh-Omdal Paulsen. Foto: Privat

«Kven er ikke kven – Kvenenes stillfarne kamp for anerkjennelse» heter prosjektoppgaven som Olivia Høegh-Omdal Paulsen og Eline Loe Rønvik ved Elvebakken videregående skole i Oslo har brakt helt til finalen i Holbergprisen i skolen. Dette ble klart da fagjuryen møttes 14. mai og plukket ut oppgaven som en av tre finalister.

Finaleprosjektene vil motta pengepremier på henholdsvis 15.000, 10.000 og 5.000 kr, men finaledeltakerne må vente til onsdag 4. juni før de får vite hvilken plass de kommer på i konkurransen. Kunngjøringen finner sted på Ludvig Holbergs gamle skole, Katedralskolen i Bergen, 4.juni kl. 10.30. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, vil forestå utdelingen av premiene.

Finalistene fikk mye skryt fra fagjuryen, som blant annet skriver at de vil «benytte anledningen til å fremheve at det metodiske i prosjektene holder et imponerende faglig høyt nivå, og at de viser et stort metodemangfold i blant annet bruk av historisk dokumentanalyse, deltagende observasjon og eksperimenter. Elevene har også i år vist en imponerende evne til å velge tema som griper inn deres nære hverdag, og fremstilt dette med stor dybde og aktualitet«.

Olivia Paulsen som var medskribent av finaleoppgaven med kvensk tema, fant underveis i prosjektarbeidet ut at hun selv hadde kvenske aner fra Nord-Norge. I forordet skriver hun blant annet dette: «Min tippoldefar var kven! Familien min er fra nord, men at jeg har kvener i nær slekt har jeg aldri blitt fortalt. Jeg har alltid trodd at det kun var norsk blod som rant i mine årer, men så var jeg visst litt kven også – noe jeg mener man burde være stolt av!»

Oppgaven kan leses i sin helhet her.

 

Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto ønsker jentene lykke til i finalen!

 

Direkte innmeldingsskjema for medlemskap i NKF/RK |