Vil videreføre igangsatte prosjekter

Eskild Johansen er på plass i Nordreisa og har begynt i sin nye jobb som leder for Halti Kvenkultursenter IKS, en stilling som Lisa Vangen fra Manndalen har hatt de siste årene. Vi har tatt en prat med den nyansatte lederen.

Johansen har det siste året jobbet som prosjektleder for Norsk Folkehjelp i Juba, Sør-Sudan. Tidligere har han blant annet jobbet som fylkessekretær for Troms Arbeiderparti, han har vært politisk rådgiver for ordføreren i Tromsø kommune og han har hatt en mindre stilling som informasjonskonsulent i Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto.

Han var også med på å starte Kvensk Ungdomsnettverk/Kveeninuoret og står bak flere nettsteder og sosiale medie-grupper for kvenene, blant annet Kvener ut av skapet på facebook. På Halti Kvenkultursenter vil han jobbe tett med blant andre Tove Reibo, som skal jobbe særskilt med kvensk språk.

– Hvordan har de første dagene i jobben vært?
– Dagene har gått unna. Jeg har allerede rukket og ha møter med en del samarbeidspartnere, og ikke minst styret. Har vært i Vadsø i helga og hadde der møter med Vadsø Museum, i tillegg til å ha øving med bandet jeg er med i, Linstampan, som forøvrig skal spille under Paaskiviikko.

– Har du fått ordnet deg boplass?
– Ja, jeg leier et hus i Straumfjord, rett utenfor Storslett.

– Har du satt deg noen mål med tanke på din nye stilling?
– Jeg håper jo å videreføre de prosjektene som tidligere leder allerede har igangsatt. I tillegg til det har jeg satt meg som mål å gjøre senteret kjent utenfor regionen og gi et tilbud til befolkninga i Troms, så vel som i Finnmark. Halti Kvenkultursenter har generelt som mål å få fast bevilgning på statsbudsjettet, for på den måten å sikre drifta for fremtiden, itillegg skal senteret inn i det nye Halti-bygget som skal stå ferdig til neste år. Dette er en prosess som nok vil ta mye av min tid i året som kommer.

– Hva kan du tilføre den kvenske satsingen i Nord-Troms?
– Jeg håper jeg kan tilføre samarbeid over et videre spekter, både med det politiske miljøet men også media og andre institusjoner. Jeg håper også at jeg vil kunne være med å skape aktivitet på andre områder enn kun kultur og språk, som senteret til nå primært har driftet med, for eksempel næring.

– Hva tenker du om overgangen fra malariamygg og daglige pistolskudd i Juba til iskald vinn og kvenske gjøremål i Nordreisa?
– Jeg tenker at det vil bli en behagelig overgang, kulda er helt klart å foretrekke foran malaria-mygg og 40 varmegrader.

– Hva tenker du om din nye rolle som leder for kvenkultursenteret?
– Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på oppgaven.

– Hvilke endringer vil vi se med deg som leder?
– Jeg håper at jeg vil bringe med meg en større fokus på synliggjøring, både når det gjelder kvenkultursenteret, men også kvensk kultur generelt.

Se også:

– Hvordan kan din tidligere arbeidserfaring være til hjelp i din nye jobb?
– Jeg tror nok helt klart at prosjekterfaringene mine fra Norsk Folkehjelp vil komme godt med i jobben. I tillegg er jo måten å jobbe med media og det politiske miljøet noe som kan komme godt med.

– Har du begynt å lære deg kvensk? Bruker du kvensk i noen sammenheng?
– Jeg har kjøpt boka og skal sammen med Tove Reibo gå i gang å planlegge et kvenskkurs på vårparten i Nord-Troms, som jeg selv skal delta på.

– Hvordan viser du til omverden at du er kven?
– Jeg nevner det i de fleste sammenhenger, så det er folk skammelig klar over.

– Hva tenker du om kvenenes framtid?
– Vi går inn i en spennende periode for kvenene. Jeg tror alt er klart for at årene som kommer kan gi større synlighet for kvensk kultur og et større engasjement rundt språket vårt. Kvensk Samarbeidsråd, som Halti Kvenkultursenter fungerer som sekretariat for, skal også gjennom en ny prosess med utvidelse til Finnmark. Kanskje ser vi konturene av et nytt Kventing på gang. Jeg gleder meg hvertfall til å ta fatt på oppgavene, avslutter Johansen.

 

Ønsket velkommen

Styreleder i Halti Kvenkultursenter IKS, Sigrund Hestdal, la ut følgende melding på Kvenkultursenters facebook-gruppe like før jul:

«Hei alle venner her på facebooksiden til Halti Kvenkultursenter! Jula nærmer seg med stormskritt – og det samme gjør nyåret. For Halti Kvenkultursenter betyr dette skifte av daglig leder. Vil benytte anledningen til å takke Lisa Vangen for en formidabel innsats gjennom disse årene – og ønske henne masse lykke til i sitt nye virke. Det har vært en sann fornøyelse å samarbeide med Lisa, der både kunnskap og klokskap har gått hand i hand. Vil samtidig ønske Eskild Johansen velkommen til Nordreisa. Jeg ser fram til å samarbeide med Eskild på en ny arena og ønsker også han lykke til med nye utfordringer! Benytter samtidig anledningen til å ønske dere alle en riktig god jul og et fredfylt nyttår!»

 

Eskild Johansen kan kontaktes på telefon 480 05 7 25 eller e-post kvenkultursenter@halti.no

 

 

 Direkte innmeldingsskjema for medlemskap i NKF/RK |