«Kvenbyen» Narvik?

Fjellet Tøtta i Narvik. Foto: Wikipedia

Folk i Narvik har funnet ut at de stammer fra kvenene. Eller som en fra «sælveste Narvik» ville sagt det: – Vi har alltid visst det.

Leder i Ofoten slekts- og historielag, Geir Horrigmoe, hevder narvikingene stammer fra kvenene, ifølge avisa Fremover.

– Hvert fall hvis vi går tilbake til byens opprinnelse. De første innbyggerne i Narvik var ikke engang norske. De var aller mest sannsynlig kvener, et folkeslag som opprinnelig kom fra områdene lengst nord i Botnviken. Både på svensk og finsk side. De kom i hovedsak fra det området vi i dag kjenner som Tornedalen, forteller Geir Horrigmoe.

Horrigmoe har drevet på med slektsforskning i mange år, og har blant annet studert den offisielle folketellingen som ble gjort i Ofoten i 1865. Denne omfattet folk som bodde i Narvik, Ballangen og Evenes.

– Fra denne har jeg plukket ut alle de som var registrert som kvener. For å utelukke feilkilder, tok jeg kun for meg de voksne. Likevel var antallet oppsiktsvekkende høyt. […] På Narvikgården var det midt på 1800-tallet registrert tre bruk. To av dem var bebodd av kvener.

Fremover forela påstanden for blant andre Vera Steine, ei ekte Narvik-tøtta*, som sier: – Dette har jeg skjønt i årevis, og vi har faktisk forsket på saken lenge i vår familie. I motsetning til oss som alle er langbeinte, rettbeinte og slanke, så kryr det jo av små og hjulbeinte folk i Narvik. At de stammer fra kvenene, det overrasker ingen.

Arrangerer slektforskerdag
Dersom du er fra Narvik og har lyst til å lære hvordan du kan finne ut hvor du stammer fra, så arrangerer slekts- og historielaget Slektsforskerdagen lørdag 26. oktober. Den foregår på- og i samarbeid med Narvik bibliotek. Her blir det blant annet foredrag om kvenene og den kvenske innvandringen til Ofoten, tema i år er den kvenske innvandringen. Det blir også gitt gode tips om hvordan du kan bruke PC til å søke i kirkebøker og andre kilder. Det er ikke nødvendig å ha med egen PC. Arrangementet er åpent for alle.

Her er programmet for dagen.

 

* Tøtta er et annet uttrykk for jenta og i Narvik har man også et fjell som heter Tøtta. Hvorvidt dette stammer fra det kvenske ordet tyttö (jente/pike), kan man jo bare spekulere over. Tyttö uttales omtrent slik: [duttø].

 

 

Kilde: Fremover –> Les hele saken her