Paaskiviikko åpnet i Kvænangen

Foto: Ivar Johnsen

«Til minne om våre kvænske forfedre som slo seg ned i Kvænangen 1700-1800» står det på minnesmerket som omlag 130 fremmøtte fikk se bli avduket av statssekretær Ragnhild Vassvik på Paaskiviikkos åpningsdag i Kvænangsbotn den 2. juni.

Det meldes fra uoffisielt hold om ca. 130 fremmøtte da Paaskiviikkos første kvenkulturdag for året ble arrangert i Kvænangsbotn.

Ordfører i kommunen, Jan Helge Jensen (Kp), åpnet arrangementet. Kvensk voksenkor, barnekor og Inger Birkelund framførte forestillingen «Muisto ja Toivo» før det var duket for statssekretær Ragnhild Vassvik Karlstad og avduking av det kvenske minnesmerket utenfor grendehuset.

Videre holdt Ivar Bjørklund et foredrag om kvensk bosetning i Kvænangen der han blant annet kunne fortelle om hvordan kven- og finnebegrepet var blitt brukt i området. «Kvener» ble brukt om alle innflyttere fra Sverige og Finland på 1800-tallet og «finner» om all tidligere bosetning, både kvener og samer. Språk og klesdrakt var etnisk uavhengig – kofta var for eksempel flittig brukt av kvener og mange samer snakket kun kvensk, det videreformidler vår mann på stedet og generalsekretær i NKF/RK, Ivar Johnsen.

Dagen ble avsluttet med konsert ved Lakselv Spellemannslag.

Lokalavisa Framtid i Nord presenterer her en flott bildeserie fra kvendagen i Kvænangen. Idag 3. juni flytter festivalen til Skjervøy for deres kvenkulturdag eller «baaskidag» som det også kalles, før turen går videre til Lyngen den 4. juni, Storfjord den 5., Kåfjord den 6. juni og Nordreisa har sine baaskidager den 7., 8. og 9. juni.

 

Statssekretær Ragnhild Vassvik under avdukingen av det kvenske minnesmerket ved Grendehuset i Kvænangsbotn. Foto: Ivar Johnsen

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Kjære leser!

Har du signert og dermed gitt din støtte til oppgradering av kvensk språk fra nivå II til nivå III på det Europeiske språkcharteret?  Hvis ikke kan du lese mer om det her: «Sammen om å løfte språket»

Takk.