Kvenhelg i Nordreisa

VINNER: Martine Henriksen Båtnes ble årets Kvenidol.

Fredag 7. juni åpnet Paaskiviikko helgas arrangement i Nordreisa med et spennende og variert program. Kvenidol 2013 var sammen med Kvensk mesterskap i båtbæring mellom de lokale politiske partiene  et av høydepunktene, samt det årlige markedet. Værgudene var på kvenenes side og mange hadde tatt turen til Sørkjosen.

For første gang i Kvenidols historie ble alle sanginnslag sunget utelukkende på kvensk. Årets kvenidol og vinner av kr. 10.000,- ble Martine Henriksen Båtnes med sangen «Lähdet pois». Karoline Karlsen tok andreplass og 5.000,- med sangen «En nukkua saata pois suviyötä». Øvrige deltakere var Kaivuonon kläpit (Kåfjord-ungan) med to sanginnslag, Reisadalen Montessoriskole med to innslag – både drama og installasjon – og sanggruppa Tähtit med sangen «Paaski se souteli».

Her er vinnerlåta:

 

Tok 2. plass:

2. PLASS: Karoline Karlsen vant 5000,- med låta «En nukkua saata pois suviyötä» (Du skal ikke sove bort sommernatta) 

 

 

 

 

I båtbærekonkurransen var det bare Høyre og Arbeiderpartiet som valgte å delta. Det gikk ut på at politikerne måtte samarbeide med sine likesinnede om å bære en Paaski (elvebåt) på tid gjennom en gitt løype. Høyre trakk det lengste strået med tiden 00:34:97 mot Arbeiderpartiets 00:51:66. Med et smil om munnen sa en av Arbeiderparti-bærerne at «Høyre er nok bedre å bære båt enn å styre landet».

_____________________________________________________________________

Kjære leser!

Har du signert og dermed gitt din støtte til oppgradering av kvensk språk fra nivå II til nivå III på det Europeiske språkcharteret?  Hvis ikke kan du lese mer om det her: «Sammen om å løfte språket»

Takk.