Tragedien i Svenskhuset

Dovenskap og lediggang var egenskaper som ble hengende ved ettermælet til 17 sterke og spreke fangstfolk som omkom på Svalbard i 1873 – nå får de sin oppreisning. Den sanne historien offentliggjøres endelig.

Høsten 1872 lå 124 mann fra Tromsøs fangstflåte nord på Svalbard, og ventet på at hvalrossene skulle bevege seg i land på Moffen, da de ble sperret inne av drivis.  Adolf Nordenskiöld befant seg ca. 50 km unna på den andre siden av fjorden, og på grunn av matmangel søkte nordmennene hjelp hos ham. Men det var for lite mat til alle, og 17 norske fangstfolk meldte seg frivillig til å overvintre i Svenskhuset, et velutstyrt hus som var satt opp på Kapp Thordsen av et svensk gruveselskap.

 

Roturen dit tok syv dager, en strekning som tilsvarer avstanden mellom Bodø og Tromsø. 14. oktober ankom de Kapp Thordsen uten dramatikk. Etter noen få måneder ble alle funnet døde.

 

Et lite stykke kvensk historie. Det var kvener som bygde Svenskhuset og det var finske innvandrere som skulle bo der,  i stedet ble 17 norske fangstmenn (med svensk, kvensk, norsk og samisk bakgrunn) for å overvintre der.

                                                                                                                                           Forfatter Kjell Kjær.

 

Fra 1873 og til i dag har man trodd at de 17 fangstmennene døde av skjørbuk. Etter et omfattende og årelangt forskningsarbeid forteller forfatterne historien om hva som egentlig skjedde, i boken Tragedien i Svenskhuset. Løsningen på gåten fant de på åstedet.

 

Velkommen til et bildeforedrag med forfatterne, historiker Kjell Kjær og Ulf Aasebø, avdelingsoverlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og professor II ved Universitetet i Tromsø.

 

Arrangementet, som finner sted på Biblioteket i Tromsø, onsdag 28. november kl. 18, er åpent for alle interesserte. Gratis inngang.