Aldri for sent å lære

Dora Odinstatter har begynt på grunnkurs i kvensk. Foto: Pål Eriksen

Dora Odinsdatter (70) hørte i sin barndom det kvenske språket rundt seg til daglig. Hun er fra Olderdalen i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Nå har hun lagt ut på en ny reise, en reise i tid og rom (tidsreise) – «aikamatka» på kvensk. Hun har begynt å studere språket som hennes mor og mormor snakket, men som hun selv aldri lærte.

Universitetet i Tromsø har gitt tilbud om grunnkurs i kvensk denne høsten. Blant studentene som har startet er Dora Odinsdatter. Kvener.no har i den forbindelse tatt en liten prat med den spreke dama fra Kåfjord.

Du har lagt ut på studentlivet igjen?
– Jeg har valgt å ta kvensk på universitetet fordi det var min mormors språk. Hun snakket veldig dårlig norsk og hun lærte seg aldri samisk. Jeg elsket min mormor og hennes syngende kvenske språk var så utrolig vakker. Selv har jeg mistet språket, ettersom jeg aldri fikk lære det.

Hva med din mor?
– Min mor snakket også kvensk med sin mor og de som andre som kunne kvensk. Vi barna fikk ikke lære det, det var liksom et «unødvendig» språk. Da jeg fant ut at jeg hadde kvenske aner ønsket jeg å lære språket også. Det fant jeg ut for vel 25 år siden, da jeg flyttet fra Sverige. Beddari holdt foredrag i Alta om kvener, finner og andre folk på Nordkalotten og da forstod jeg at jeg var kven.

– Da jeg kom hjem til mamma og sa «Nå vet jeg hva jeg er» så sa hun «Jaha, hva da?». Jeg sa «Jeg er kven» og responsen var «Nei, nå må du slutte opp og tulle!». Hennes reaksjon fortalte meg at det lå veldig mye bak den, fordi den var veldig sår; lidelse, undertrykking og alt det der kunne jeg lese i hennes blikk og hennes måte å reagere på.

–  Jeg regner med at vi ikke fikk lære språket fordi at hun ville skåne oss for hennes egne lidelser og den undertrykkinga hun hadde opplevd. Hun ville ikke barna sine så vondt. Jeg anklager henne for å ha mistet to språk, de snakket jo samisk også i bygda. Mamma snakket dårlig samisk med de andre som snakket språket, men det var ikke så mange som gjorde det.

 

Les også: Kvenske studier i gang 

 

Dora, du blir 71 år neste gang du har fødselsdag. Det er nokså spenstig av deg å starte på grunnkurs i kvensk på universitetet i en sådan alder!
– Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig, jeg er født nysgjerrig og kommer til å gå i grava nysgjerrig! Jeg syns livet er spennende og jo mer jeg lærer jo mer forstår jeg hvor lite jeg vet.

– Det er veldig fint å omgås medstudenter i alle aldre og det at alderspennet er så stort. Spesielt det at de unge deltar! Vi gamle husker jo hvordan det var å høre folk snakke kvensk. Jeg er glad for at kurset finner sted her og hadde jeg vært yngre ville jeg gått så mye at jeg kunne undervise i kvensk.