– Vi trenger alle studentene vi kan få!

Førsteamanuensis i språkvitenskap ved UiT, Eira Söderholm (bilde), forteller til kvener.no at det ikke blir noe bachelor i kvensk ved Universitetet i Tromsø – enda. Hun beklager det og er skuffet over at det ikke blir noe av. Likevel skal man kunne ta grunnkurs i kvensk f.o.m høsten og søknadsfristen nærmer seg med stormskritt.

Som det eneste universitetet tilbyr Universitetet i Tromsø kvensk f.o.m høsten 2012, både for nybegynnere og viderekomne. I august starter man med grunnkurs i kvensk.

– Grunnkurset (10 stp) som starter i august blir et 27 timers intensivkurs + to samlinger som går over to dager. Resten blir nettundervisning. Man behøver altså ikke bo i Tromsø, da det er samlingsbasert og nettbasert. I undervisningstiden er det likevel 75% møteplikt. En fra Sverige har blant annet meldt interesse, sier Söderholm.

– Man behøver heller ikke ha forkunnskaper og i grunnkurset blir det ingen grammatikkeksamen. Det vil bli lagt mest vekt på praktisk kvensk, og studentene vil lære å snakke og skrive enkel kvensk.

– Vår 2013 blir det arrangert årsstudium på 30 studiepoeng. Dette er 1. semester i et årsstudium. Når man har 70 studiepoeng gir det kompetanse til blant annet å undervise i kvensk. Dette ble før kalt «1000-nivå». Så hvis det blir nok studenter håper jeg vi får til å ta de siste 30 studiepoengene (høst 2013) som er «2000-nivå», forteller Söderholm.

– Det er selvsagt også mulig å søke på enkeltemner, vi trenger alle studentene vi kan få, avslutter Söderholm.

SØKNADSFRIST PÅ GRUNNKURS I KVENSK ER 1. JUNI 2012

Dersom noen har spørsmål om studiet eller opptak kan man kontakte henholdsvis fagperson Eira Söderholm her, eller studiekonsulent Elin Rønningen her.