Aronsen fikk kulturpris – igjen!

FIKK PRIS: Terje Aronsen fikk NKFs høythengende kulturpris. Foto: Pål Eriksen

Terje Aronsen fra Pyssyjoki/Børselv i Finnmark, som til daglig jobber som undervisningsleder på Kainun institutti – Kvensk institutt, ble lørdag 17. Mars tildelt Norske Kveners Forbunds kulturpris, i anledning forbundets landsstyremøte i Alattio/Alta. Det er nesten 40 år siden Aronsen begynte sitt arbeide med kvensaken.

Pål Vegard Eriksen

Avtroppende leder i forbundet, Rune Sundelin, sa følgende under utdelingen: – Kvensk kulturpris går til personer eller organisasjoner som har gjort et fremragende arbeid for å fremme kvensk språk og kultur over lang tid. Vi har hatt den kvenske kulturprisen på programmet nesten helt siden starten, den har vært delt ut 4 ganger før, så det er en pris som henger høyt. Tidligere vinnere har vært Porsanger kommune, Reidun Mellem, Alf-Nilssen Børsskog og Anstein Mikkelsen.

– I dag skal jeg få lov å dele ut den 5. Kulturprisen, noe jeg er veldig glad for. Vinneren av kulturprisen har jobbet lenge for kvensaken. Det er ingen av oss som har jobbet lengre med den enn vedkommende. Han har jobbet på mange forskjellige områder; han har jobbet for forbundet, han har jobbet politisk, han har vært en diskusjonsbygger.

– De fleste av dere kjenner han kanskje best som en inspirator på språkkurs. Det skal sies det om språkkursene hans, at man er ikke sikker på om man er på en kulturkveld eller på et språkkurs. Så det henger godt sammen med prisens tittel. Det er derfor en stor glede, Terje, å få be deg komme frem for å motta Norske Kveners Forbund sin kulturpris.

Om å vinne prisen sa Aronsen følgende: – Tusen takk, kiitoksii paljon!  Kiitos niin suuri ko hevonen, mutta ei juuri niin karvanen! Takk så stor som hesten, men ikke fult så hårete, bruker vi  og si.  Det var så mange fine ord fra Rune (Sundelin), jeg har vel ikke så mange flere, de fleste har jeg lært bort.  Ikke er jeg så veldig god på taler heller. Men jeg føler meg veldig beæret ettersom jeg fikk denne kulturprisen. Kiitoksii!

Brenner i kjellerstua

Aronsen trives godt i sin stilling som undervisningsleder på Kvensk Institutt. Han minnes den gang han oppdaget at han nesten hadde mistet sitt morsmål, og hvordan han skjemtes over språket, inntil han oppdaget rikdommen ved det.

Hans arbeide med revitaliseringen startet allerede for 37 år siden. Og den 5. Desember 1987 ble han i Alta utnevnt som den første lederen av Norske Kveners Forbund. Hans største minne gjennom alle årene må være å få bidra til definisjonen av oss som kvener og språket som kvensk. Mye har gått som planlagt; et kvensk senter er på plass, lokallagene rundt om vokser og blir stadig flere, under en paraplyorganisasjon som NKF er i dag.

Til kvener.no sier Aronsen følgende om kulturprisen fra NKF: – Det er hyggelig med anerkjennelse, men den viktigste prisen er likevel å få fram kvensk kultur, språk og historie. Jeg har tidligere – i 1992 – fått en kulturpris fra Porsanger kommune, men den brenner i kjellerstua mi. Den brenner fordi det nå er besluttet å legge ned Børselv Skole, noe jeg mener er svært truende for hele kvensaken, i og med at Børselv står så sentralt med sitt levende kvenske språk og med Kainun institutti -Kvensk institutt.

– Jeg har derfor vært inne på tanken om å levere den tilbake.

Venter på svar

I forbindelse med nedleggelsen av Børselv skole skrev Aronsen et bekymringsbrev til Europarådet. Det fikk han ingen svar på. Siden har han sendt enda et brev, som ikke er offentliggjort, der spørsmålene er mer spesifisert, i håp om et svar.