Hyvvi Joului ja Onnelista Uutta Vuotta!

Styret i Kvensk Ungdomsnettverk. Foto: Pål Eriksen

Året som snart er omme har bydd mye aktivitet på kvenfronten. Her følger en julehilsen fra Norske Kveners Forbund.

Presseomtalen er fordoblet de siste par årene, og det meste som skrives er med positivt fortegn.  Riktignok sliter vi med å få gjennomslag i riksmediene, men i lokalavisene i Troms og Finnmark er det ukentlige artikler om kvenske forhold. Flere TV program har gitt oss oppmerksomhet, senest Brennpunkt om samiske rettigheter som gjorde at også kvenene ble trukket inn i debatten.  Pål Vegard Eriksen har fortsatt og videreutviklet det gode arbeidet med nettsider som Eskild Pedersen startet opp, de fortjener begge ros for arbeidet med å gjøre det kvenske så synlig på nettet.

Positive minner fra 2011 er mange.  Både Baaskivikko og Kipparifestivalen ble arrangert med stor deltagelse og stadig bedre program.

Flere bøker er kommet ut.  Agnes Eriksens flotte barnebøker Kummitus ja Tähtipoika på både kvensk og norsk er en milepæl, og Alf Nilsen Børskogs tredje roman er det mange som har ventet på med spenning.  Storfjord språksenter har gitt ut to hefter/bøker om henholdsvis kvenske ord og ordtak og ei fuglebok!

En annen meget gledelig nyhet er en ny giv i det kvenske ungdomsnettverket Kveeninuoret.  En flott samling i Tromsø med mange positive ungdommer ble holdt i desember.  På samlingen opptrådte to artister fra Ouet Loulu med egenproduserte sanger på kvensk! Gratulerer til Anna Seppälä som ny leder, og takk til avtroppet leder Katriina Pedersen for sin innsats.  Kveeninuoret gjør at det er lov å ha håp for at kvensk språk og kultur igjen skal bli en ressurs i nord!

Nytt lokallag i Skibotn er også en gledelig nyhet for 2011.  Her fortjener Oddvar Ørnebakk masse takk for sin innsats. Veksten i lokallagene i Nord-Troms har vært flott. Akivitetsnivået i mange av våre lokallag er høyt, og dette er avgjørende for både forbundets og kvenenes framtid.  Alle som gjør en innsats lokalt fortjener honnør!

Gledelig er det også at flere kjente personer står fram som kvener.  Sigurd Rushfeldt har lagt opp som fotballspiller, og er tidenes mest-skårende i vår høyeste divisjon. Synd for Tromsø Idrettslag at han legger skoene på hylla, men han erstattes av Ole Martin Årst ble nest mest skårende i årets tippeliga, og også han her kven!  Skal vi danse toer Lars Bohinen sto fram på tv og sa at han var kven, og det at disse kjente personene står fram er svært gledelig for kvensaka.

Helt på slutten av året fikk vi 200 000 fra Kulturdepartementet til å drive språkkurs, og Kvensk Institutt samme sum for å lage en kvensk grammatikk.  Gode nyheter begge deler!

Alt er desverre ikke bare fryd og gammen på kvenfronten.  På tampen av året er det ikke å komme unna at tilbakeslagene er mange.  Kvenskstudiene ved Universitetet i Troms bygges ned, først og fremst grunnet manglende studenter til kursene.

Børselv Skole er vedtatt nedlagt fra høsten.  Dette vil være et kraftig tilbakeslag for ett av de mest levende kvenske lokalsamfunn, og en svekking av miljøet rundt Kvensk Institutt.  Nå arbeider ei gruppe mennesker med å hindre nedleggelse, og vår nestleder Egil Borch er med i arbeidet.

De kvenske institusjonene sliter med økonomien, og for Ruija Kvenmuseum og Halti Kvenkultursenter er situasjonen kritisk.  Til neste år vil ikke Kiipparifestivalen bli holdt, grunnet økonomi og slitasje på ildsjelene som driver festivalen.

Navnet på kvenene som gruppe ble endret i neste års statsbudsjett, og myndighetene bruker nå betegnelsen kvener/norskfinner.

Vi takker alle våre medlemmer og støttespillere for i år, og ønsker dere et godt nytt år!

NKF/RK

Rune Sundelin                                 Ivar Johnsen                                                     Egil Borch

Leder                                                                   Generalsekretær                                           Nestleder