Ønsker årlig Uuet laulut-Ođđa lavlagat-Nye sanger

Uuet laulut-Ođđa lavlagat-Nye sanger er et musikkprosjekt for ungdom som ønsker å synge på minoritetsspråk. Prosjektleder Kaisa Johanna Maliniemi (bilde) ønsker at prosjektet skal etablere seg til et årlig prosjekt og ønsker ungdom hjertelig velkommen til å delta.

Av Pål Vegard Eriksen

Kaisa Johanna Maliniemi kommer fra Reisjärvi i Finland, men jobber og bor i Tromsø. Hun er utdannet litteraturforsker, men har også jobbet med forskjellig prosjektarbeid. Hun avsluttet blant annet et stort arkivfaglig forskningsprosjekt høsten 2010. I juli 2010 ble Maliniemi ansatt som prosjektleder for Kvensk Institutt i Børselv, men har til daglig sin arbeidsplass i Tromsø. Hun leder også Uuet laulut-prosjektet. – Jeg trives veldig godt i jobben min. Arbeidsdagen er varierende med mange forskjellige og spennende oppgaver. Men som fjernarbeider savner jeg ofte mine kolleger i Børselv, sier Maliniemi til kvener.no

TRIVES I TROMSØ

Prosjektlederen kom til Norge i 1989. Hun snakker både norsk, finsk og engelsk og forstår kvensk godt. – Jeg lærte norsk ganske raskt etter at jeg kom til Tromsø. Jeg jobbet seks måneder før jeg begynte å studere på universitet. Jeg var eventyrlysten og reiste en del rundt i Europa. Jeg har blant annet jobbet i England, på Færøyene og på Island. Jeg kom til Tromsø for å tjene penger, men ble glad i byen og begynte å studere her.

Etter flere år med arbeid knyttet til minoriteter, mener hun at det blir feil å jobbe med minoriteter hvis man ikke føler en viss sympati for dem. – Likevel er jeg først og fremst en forsker som arbeider med minoriteter i tillegg til at jeg kommer utenfra, derfor vil jeg heller ikke engasjere meg etnopolitisk, sier hun.

MINORITETSMUSIKK FOR UNGDOM

Uuet laulut-Ođđa lavlagat-Nye sanger er et musikkprosjekt for og med ungdom som ønsker å synge på minoritetsspråk. Målet med prosjektet er å styrke og synliggjøre minoritetsspråkene på Nordkalotten, og forsterke minoritetsspråkenes posisjon på kulturskolene i flerspråklige kommuner.

Toni Mattila er konsertleder i forbindelse med neste fellesarrangement. Han er musiker, og har blant annet turnert mye i Finland i de siste årene. Pirjo Paavalniemihar ansvaret for koreografi og scene. Hun er utdannet dansepedagog, koreograf og danseterapeut og har en solid erfaring blant annet fra teater og opera. Hun oversetter blant annet sangtekster til kvensk og samisk.

ØNSKER PROGRESJON

– I år har vi bare ungdommer fra Norge med. Etter at Erling Fredrikson sluttet som prosjektleder i Sverige, har det kommet forandringen på opplegget, men vi ønsker å få Sverige tilbake neste år, forteller prosjektleder Maliniemi. – Vi har fått støtte fra Sametinget og Kulturrådet. Vi håper også at vi får støtte til neste fellesarrangement samt neste års konserter, sier hun.

– Det startet med at vi hadde lokale konserter i de forskjellige kommunene som deltok i prosjektet. I mai 2010 hadde vi en stor felleskonsert i Lakselv der minoritetsspråklige ungdommer både fra Norge og Sverige deltok. Vi var fornøyd med deltagelse når det gjelder ungdommer, men publikum sviktet, dessverre. Vi håper at vi får bedre oppmøte neste gang, sier hun videre.

Vi ønsker at Uuet laulut kan etablere seg som et årlig prosjekt og flere kulturskoler i Norge involvert, avslutter prosjektleder Kaisa Johanna Maliniemi.