Alf-Nilsen-Børsskog gir ut to nye diktsamlinger

 

Kvenforfatter Alf Nilsen-Børsskog (1928) gir ut to diktsamlinger Älä unheeta minnuu (Ikke glem meg) og Korrui tien varrela (Smykker på veikanten) samtidig. Navnet til boka har gitt forglemmegei (Myosotis sylvatica), som på flere språk kalles «Ikke glem meg.» Blomstersymbolikk knyttes også til diktsamling Korrui tien varrela, der blomstene er uplukkete smykker på veikanten. Tidligere i år har den produktive forfatteren utgitt diktsamlingen Poiminttoi. Alle bøkene er utgitt av Kvensk institutt.

Alf Nilsen-Børsskog er kjent for verdens første kvenske roman Kuosuvaaran takana (2004). Det var hans første roman i romanserien Elämän jatko. I 2007 kom Aittiruto som er roman nummer to i serien. Hans første diktsamling Muistoin maila ble utgitt i 2008.

Børsskog har gjort sitt livsverk som en lærer og begynte å skrive etter han hadde fylt 70 år. Kvenforfatteren har en rekke av upubliserte manuskripter. Alle forfattere som skriver på et minoritetsspråk har et felles problem, å få sine tekster publisert. Derfor vil Kvensk Institutt som ligger i samme bygd publisere Børsskogs verk.

Kväänikirjailiija Alf Nilsen-Børsskog anttaa ulos kaksi uutta poeemikirjaa

Kväänikirjailiija Alf Nilsen-Børsskog (1928) oon kirjoittannu kaksi uutta poeemikirjaa Älä unheeta minnuu ja Korrui tien varrela. Älä unheeta minnuu -kirja oon saanu nimen kukasta, jota monissa kielissä kuttuthaan nimelä ”Älä unheeta minnuu” (Myosotis silvatica). Kukkasymbolikkii oon kans poeemikirjassa Korrui tien varrela, jossa kukat oon niin ko korrui tien varrela. Tänä vuona tuli kans ulos Børsskogin poeemikirja Poiminttoi. Kainun institutti oon antanu ulos kaikki kirjat.

Alf Nilsen-Børsskog oon kirjoittannu mailman ensimäisen kvääninkielisen romaanin Kuosuvaaran takana (2004). Vuona 2007 tuli ulos kirja Aittiruto. Nämät kirjat kuuluthaan Elämän jatko-kirjasarjhaan, mitä Børsskog oon kirjoittamassa. Hänen ensimäinen poeemikirja Muistoin maila tuli ulos vuona 2008.

Børsskog oon työtely opettajana, ja hän alko kirjoittamhaan sen jälkheen ko täytti 70 vuotta. Hän oon kirjoittannu jo monta uutta kirjaa. Mutta kaikila kirjailiijoila, jokka kirjoitethaan minoriteettikielelä, oon sama probleemi: tekstii oon vaikkee saaha kirjaksi. Sen tähen Kainun institutti, mikä sijaittee Børsskogin kotikylässä, anttaa ulos hänen kirjoi. Samala Kainun institutti halluu työtelä sen eestä, ette ihmiset saatethaan lukkeet enämen kvääninkielissii kirjoi.

Pressmelding fra Kvensk instiutt

Mer informasjon:
Daglig leder Hilde Skanke Tel. +47 46 54 88 70 hilde.skanke@kvenskinstitutt.no