Kvensk ungdom deltar som aldri før!

Rune Sundeling Leder NKF (Foto Finnmarkdagblad)

Kipparinfestivaali/Kipparifestivalen 23. – 25.juli 2010 har i 2010 fått til en historisk minoritetskonsert med ungdommer fra Vadsø, Lakselv, Nordreisa, Karigasniemi, Børselv. Det består av flere rockeband og 6-7 singelvokalister som får opptre med et helt orkester. I tillegg stiller Maria Seppälä, (15 år) Nordmannvik i Kåfjord på Riddu Násttit i Kåfjord i forbindelse med Riddu-Riddu festivalen.

2010 begynner mer å mer å betegne seg som det året da kvensk ungdom virkelig kom frem i lyset. Ikke bare har Kveeninuoret – Kvensk ungdomsnettverk, NKFs egen ungdomsorganisasjon hatt en stor medlemstilstrømning, men også kvensk ungdom stiller nå opp i stort monn og deltar på ungdomsfestivaler som deltagere med kvensk språk. Tidligere i år hadde Baaskifestivalen i Nord-Troms deltagere i de kommunale arrangementene blant ungdom, og også en egen konkurranse for kvensk ungdom. Norske Kveners Forbund har stilt opp med midler til alle ungdomstiltakene i forbindelse med Baaski, Kvensk ungdomsnettverk og nå senest med 10 000 kroner til Kipparifestivalens ungdomssatsning.

–          Vi føler nå at vi begynner for alvor å få avkastning for pengene, i form av nye kulturarenaer der kvensk ungdom får boltre seg og at ungdom stiller opp i stor stil og tar i bruk våre nye arenaer.

–          For oss er hovedmålet at kvensk ungdom skal ha lik rett som alle andre ungdom i landet til å hegne om og ta i bruk sin egen lokalkultur og sitt eget språk. Det er spesielt gledelig at Riddu-Riddu i Kåfjord velger å la kvensk ungdom få delta sammen med samisk ungdom på deres arenaer. Maria Seppälä fra Nordmannvik, den kvenske delen av Kåfjord ønskes all lykke på den 22. juli på Riddu Násttit.

–          Den kvenske Baaskifestivalen i Nord-Troms ble arrangert med stort hell tidligere i år. Vi tror Kipparfestivalen til helga blir like flott, og det gleder oss at de har klart å samle så mange kvenske ungdommer til å opptre med sitt eget morsmål .

Pressemelding fra Norske Kveners Forbund