Tilbakeblikk på avdukingen av Kvenmonumentet i Vadsø i 1977

Kvenmonumentet i Vadsø

Det er nå 33 år siden kvenmonumentet/Kveenipatsas ble avduket i Vadsø. Monumentet står på en sentral plass i byen, og er reist til minne om den store finske innvandringen rundt 1850. Da monumentet ble avduket en solfylt junidag i 1977 var det en stor begivenhet i byen, og både den finske presidenten, den svenske og norske kongen var til stede under høytidligheten.
I den annledning har vi nå fått muligheten til å vise hele markeringen fra 1977 i Vadsø her på film. Se kongen og kunsterens taler her.

Kongens tale i anledning avdukning

Skulptøren professor Ensio Seppäsens tale – under avdukningen

Vesisaaressa Norjan Ruijassa paljastettiin 1977 professori kuvanveistäjä Ensio Seppäsen veistämä maahanmuuttajien muistomerkki eli kveeni-patsas, jota oli paljastamassa Norjan kuningas Olavi V ja Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa sekä Suomen tasavallan presidentti Urho Kalevi Kekkonen.
Tilaisuudessa Ensio ja Tyyne Seppänen.

Les mer om Ensio Seppäsen her. N.B på Finsk