God stemning på Kipparifestivalen

IMG_8626[1].CR2

Solen skinte over Børselv/Pyssyjoki i helga. På kventunet ved Kvensk institutt var det liv og røre i forbindelse med Kipparifestivalen. Se bildene fra folkefesten!

Leder i Norske Kveners Forbund/Ruijan Kveeniliitto, Hilja Huru, deltok på årets Kipparifestival og mener festivalen er veldig viktig.

– Det er en viktig arena for utviklingen av kvensk språk og kultur. Det var et flott program og det var gledelig å se at så mange mennesker fant veien til arrangementene, sier Huru.

hdr

Hilja Huru. Foto: Pål Eriksen

 

Ruijan Kväänit – Pyssyjoki/Norske Kvæner – Børselv er hovedarrangør for Kipparifestivalen – Kipparin festivaali, som i følge festivalsjef og leder for lokallaget, Egil Borch, ble arrangert for første gang i 2008. Etter en liten pause er festivalen nå tilbake for fullt. I 2014 hadde festivalen om lag 800 solgte billetter, dette i en bygd med bare 200 innebyggere. Besøkstallene for årets festival er foreløpig ikke klart.

– I 2011 ble festivalen så stor og omfattende og staben var så sliten i etterkant, at vi måtte ta en pause. Sommeren 2014 var festivalen tilbake igjen, fortalte Borch til NRK. – Det er viktig å ha en arena for kvensk språk og kultur, derfor er Kipparifestivalen veldig viktig, sa Borch videre.

IMG_8621[1].CR2

Egil Borch. Foto: Pål Eriksen

På Kipparifestivalen 2015, som akkurat er ferdig, var det aktiviteter på Kventunet i Børselv/Pyssyjoki hele lørdagen. Levende musikk, festivalmarked, matsalg, filmvisning og barneaktiviteter var noe av det man kunne ta seg til. Det var åpent hus på Tornedalshuset og solen skinte i takt med de mange besøkende.

Kvensk institutt benyttet festivalen til å vise fram sin siste utgivelse, ettersom «Kvensk-norsk fraseordbok for pleie og omsorg» nettopp var kommet fra trykkeriet. Instituttet ba også folk om å skrive ned sitt favorittord på kvensk, som ble hengt opp på en oppslagstavle slik at alle som passerte kunne se. På markedet hadde instituttet egen stand med salg og informasjon.

IMG_8627[1].CR2

Alle som ville fikk delta med sitt favorittord på kvensk. Foto: Pål Eriksen

Halti Kvenkultursenter, som for om lag halvannen måned siden arrangerte Paaskiviikko – kvenske kulturdager i Nord-Troms, var også tilstede med produksjoner og informasjon.

– Det var morsomt og veldig givende å høre så mange mennesker snakke kvensk, og vi hadde flere innom standen vår som kjente igjen flere av sangene på våre CD-utgivelser, noen sang til og med for oss, sier Pål Vegard Eriksen, daglig leder på Kvenkultursenteret.

IMG_20150725_134655

Hilde Skanke og Pål Vegard Eriksen fra henholdsvis Kvensk institutt og Halti Kvenkultursenter holdt stand på Kventunet. Foto: Charlotte V. Persen.

 

Aili Eriksen, som driver underskriftkampanje mot nedleggelse av Børselv skole og Solbrått aldershjem, sanket inn underskrifter så blekket stod etter. Evy N. Hansen fra Alta var blant flere som hadde stand med salgsprodukter. Hun strikker, tover votter, lester og syr enkle vesker. Avisa Ságat hadde også stand, og forsiden på lørdagens papiravis omhandlet de spennende planene om et kventun like ved Lakselva i Porsanger!

Beddari Nilsen, som tidligere i sommer turnerte i Nord-Troms i forbindelse med Paaskiviikko, avsluttet programmet med konsert inne i hallen på Kvensk institutt og på kveldstid var det festivalfest på det lokale bygdehuset der bandet North Capers fra Honningsvåg spilte opp til dans.

IMG_8609[1].CR2

Aili Eriksen (t.v) sanket inn underskrifter for å redde skolen og aldershjemmet i Børselv. Foto: Pål Eriksen

På søndagen ble Kipparifestivalen avsluttet med kvensk/norsk Gudstjeneste i Børselv Kirke. Her var det også innsettelse av den nye sognepresten Arne Skare. Etter Gudstjenesten var det kirkekaffe på Kvensk institutt.

 

Flere bilder fra Kipparifestivalen 2015:

IMG_20150725_101133

Egil Borch åpnet festivalen inne på Kvensk institutt. Foto: Pål Eriksen

IMG_8611[1].CR2

Festivalområdet utenfor instituttet med hovedtelt og markedsboder. Foto: Pål Eriksen

IMG_8610[1].CR2

Salgsbodene kunne tilby et variert utvalg av produkter for de besøkende. Foto: Pål Eriksen

IMG_8615[1].CR2

Barna fikk ta del i slottetradisjonen i de kvenske områdene – god gammeldags hesjing. Foto: Pål Eriksen

IMG_8619[1].CR2

Hesje-området. Foto: Pål Eriksen

IMG_8617[1].CR2

Oppskrift på ordentlig hesje var satt opp på Kventunet. Foto: Pål Eriksen

 

IMG_8625[1].CR2

Kvenridder Terje Aronsen, Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen slo av en prat på festivalområdet. Foto: Pål Eriksen

IMG_8623[1].CR2

Flere hadde kledd på seg sitt fineste plagg – kvendrakten – i anledning festivalen. Foto: Pål Eriksen